Ανέγερση Αθλητικού Κέντρου

Η ΑΡΧΗ

Στις 24 Ιουνίου, 1991 , επί Προεδρίας του κ. Θεόδωρου Μ. Ιωαννίδη, υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής του Σταδίου Γ.Σ.Π. με την Κυβέρνηση, με σκοπό την ανέγερση νέου σύγχρονου Σταδίου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής το 1991, το Δ.Σ. του ΓΣΠ στις 19 Νοεμβρίου 1992, προκύρηξε ανοικτό διαγωνισμό για το αρχιτεκτονικό σχέδιο του έργου, όπου στις 28 Ιουνίου 1992 με την συγκατάθεση και την συμμετοχή του Σ.Π.Μ.Α.Κ βραβεύτηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο THEO DAVID KAL ENGINEERING. Την ανέγερση ανέλαβε και πάλι με την διαδικασία των ανοικτών προσφορών η εργοληπτική εταιρεία A. PANAYIDES CONTRACTING LTD με σύμβουλους μηχανικούς την MDA (Cyprus) LTD. Το όραμα των ανθρώπων του Συλλόγου άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

 

Η προσπάθεια άρχισε και λίγο καιρό αργότερα σε μία λαμπρή τελετή έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Γλαύκο Κληρίδη στην παρουσία όλου του πολιτικού, εκκλησιαστικού και αθλητικού κόσμου της Κύπρου.

 

 

 

Η ΠΟΡΕΙΑ

Με την τήρηση όλων των ορθών διαδικασιών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παρακολουθεί την συνεχή πρόοδο του έργου και βλέπει το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, και το Αθλητικό Κέντρο του ΓΣΠ σύντομα θα είναι όπως ακριβώς το είχαν φανταστεί. Ένα οικοδόμημα έτοιμο να παραδοθεί στους νέους, συνεχίζοντας έτσι το έργο του Συλλόγου, που στην ουσία είναι και ο λόγος ίδρυσης του Γυμναστικού Συλλόγου " Tα Παγκύπρια". Η επίβλεψη είναι συνεχόμενη και η κάθε λεπτομέρεια προσεγμένη. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο και ήδη τα πρώτα δείγματα του νέου σταδίου άρχισαν να φαίνονται.

 

 

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Μετά από σχεδόν 3 χρόνια, η οικογένεια του Γ.Σ.Π. βλέπει τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. Το έργο έχει τελειώσει και τα αποτελέσματα είναι φανταστικά. Βλέπουν τους κόπους τόσων χρόνων να αποδίδουν και η περηφάνια είναι φανερή στα πρόσωπα όλων. Το νέο στάδιο είναι έτοιμο να υποδεχθεί όλο τον αθλητισμό της Κύπρου. Οι αθλητές του Συλλόγου καθώς θα έχουν τώρα την ευκαιρία να αναδειχθούν και να κατακτήσουν την κορυφή. Το μέλλον είναι πια γραμμένο με χρυσά γράμματα. Ο ΓΣΠ είναι έτοιμος να ανεβεί και πάλι ψηλά, εκεί που ήταν πριν αρκετά χρόνια και εκεί που πρέπει να είναι για πάντα, στην κορυφή.

 

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

 

 

Στις 6 Οκτωβρίου του 1999 γίνονται τα εγκαίνια του σταδίου Γ.Σ.Π. σε μία πανηγυρική τελετή και το Στάδιο αρχίζει επίσημα την λειτουργία του. Τα εγκαίνια έκαναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κκ Χρυσόστομος, στην παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων, της ηγεσίας του ΚΟΑ και πλήθος κόσμου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΠΟΕΛ και ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Με ανάμικτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, ο Σύλλογος παρουσίασε το έργο του, ένα έργο γεμάτο υποσχέσεις για το μέλλον.

 

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. Γ.Σ.Π.

(Εγκαίνια ΓΣΠ)

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Μακαριότατε

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Η σημερινή μέρα, είναι μέρα γιορτής για τον Κυπριακό Αθλητισμό και ειδικότερα για τον αθλητισμό της Λευκωσίας. Μετά απο πολλές δεκαετίες, η Λευκωσία αποκτά γήπεδο αντάξιο των προσδοκιών όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό και εκείνων που πιστεύουν ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο συνυφασμένο με την παιδειά κάθε τόπου.

Φαίνεται ότι είναι η μοίρα του ΓΣΠ να πρωτοπορεί στην ανέγερση σύγχρονων σταδίων και να τα παραδίδει στους Λευκωσιάτες. Το 1902 η τότε διοίκηση του ΓΣΠ αγόρασε με μετοχές των Ελλήνων κατοίκων της Λευκωσίας, χώρο έξω από τα τείχη της Λευκωσίας το παλιό στάδιο του ΓΣΠ για το οποίο ο Νικόλαος Καταλανός στο Κυπριακό Λεύκωμα έγραφε το 1914 τα ακόλουθα:

"Γυμναστήριο ευρύτατο και εν τοποθεσία εξαιρέτω επι της προς τα Κυβερνητικά Γραφεία Λεωφόρου και ανέδειξε τούτο το πρώτο εν τη Ανατολή και μόνον του Παναθηναϊκού Σταδίου δεύτερον"

Έναν αιώνα μετά, η σημερινή διοίκηση του ΓΣΠ, με τη βοήθεια της Κυβέρνησης, οικονιμική και ηθική και την άμεση συμπαράσταση όλων ανεξαρτήτως των πολιτικών κομμάτων, παραδίδει το σημερινό αθλητικό κέντρο του ΓΣΠ Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου, του οποίου τα εγκαίνια θα τελέσουν σε λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης και Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στην αθλούμενη νεολαία της Λευκωσίας, σύμφωνα με τους όρους του καταπιστεύματος που έθεσαν οι μεγάλοι ευεργέτες του ΓΣΠ Ευγενία και Αντώνιος Θεοδότου.Για αυτό το αθλητικό κέντρο είμαι βέβαιος ότι ο σύγχρονος ιστορικός θα έχει τα ίδιο αισθήματα που είχε ο Νικόλαος Καταλανός για το παλαιό Στάδιο του ΓΣΠ.

Και πάλιν η τοποθεσία του Σταδίου είναι εξαίρετη, εύκολα μπορούν να έρθουν οι φίλαθλοι από όλη την Κύπρο και εδώ καταλήγουν όλοι οι συγκοινωνιακοί κόμβοι. Ο σχεδιασμός του γηπέδου και η αρχιτεκτονική δομή είναι θαυμάσια. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από τρία γήπεδα, το γήπεδο του ποδοσφαίρου, το γήπεδο του στίβου και το βοηθητικό γήπεδο και έχει όλες τις ανέσεις που έχουν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Πστεύουμε απόλυτα ότι το γήπεδο είναι αντάξιο της μεγάλης παράδοσης που έχει στον αθλητισμό η Κύπρος μας.

Το νέο στάδιο του ΓΣΠ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον προπομπό για την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων από την Κύπρο. Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες στίβου και ποδοσφαίρου να έχουν και την Κύπρο υπόψη τους όταν αναθέτουν την διεξαγωγή διαφόρων Ευρωπαϊκών εκδηλώσεων.Σήμερα με την ευκαιρία των εγκαινίων του αθλητικού αυτού συγκροτήματος, ας μου επιτραπεί μία πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή.

Το παλαιό γήπεδο του ΓΣΠ, είχε πάψει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλητισμού και η προσπάθεια ανταλλαγής του με το Μακάρειο Στάδιο δεν τελεσφορούσε για λόγους που δεν ενδιαφέρουν σήμερα και οι οποίοι ουσιαστικά έχουν εκλείψει.

Το παλαιό ΓΣΠ είχε εγκαταλειφθεί, ο κλασσικός αθλητισμός της Λευκωσίας υφίστατο τς συνέπειες αυτής της εγκατάλειψης και το πρόβλημα παρέμενε άλυτο για δεκαετίες.

Η λύση του προβλήματος εδόθη τελικά κατά τρόπο αποφασιστικό από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου, στον οποίο ουσιαστικά οφείλεται η ιδέα για την ανταλλαγή του παλαιού γηπέδου του ΓΣΠ με την Κυβέρνηση και η κατασκευή του σημερινού σταδίου. Γι'αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.Τελικά στις 24/06/1991 υπογράφεται η συμφωνία της ανταλλαγής μεταξύ του ΓΣΠ και της Κυβέρνησης και αρχίζουν οι εργασίες της οικοδόμησης του νέου σταδίου του ΓΣΠ.

Επελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣΠ η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Επιλέξαμε διαδικασίες που μπορούσαν να χαρακτηριστούν χρονοβόρες, αλλά οι οποίες είναι οι πιο σωστές και οι οποίες κατά την γνώμη μας δίδουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Τις ίδιες διαδικασίες των ανοικτών διαγωνισμών τηρήσαμε κατά τρόπον ευλαβικό και καθ'όλη την διάρκεια της ανέγερσης του γηπέδου.

Στις 26/03/1997 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του Αθλητικού Κέντρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. Ταυτόχρονα αποφασίζεται από την Κυβέρνηση η δημιουργία του Ομοσπονδιακού Γηπέδου Στίβου. σ'αυτό τον χώρο, τα έξοδα του οποίου αναλαμβάνει εξ ολολήρου ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, έδωσε τη δυνατότητα να περατωθεί αυτό το έργο, χωρίς περικοπές και να μπορέσει ο Κυπριακός Στίβος να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Γιατί ας μην ξεχνούμε ότι ο ΓΣΠ είναι ο μοναδικός Γυμναστικός Σύλλογος ολόκληρης της Επαρχίας Λευκωσίας και καλλιεργεί τον κλασσικό αθλητισμό από το 1894 που ιδρύθηκε.

Κύριε Πρόεδρε,

Γι'αυτή τη συμπαράσταση ευχαριστούμε εσάς προσωπικά, την Κυβέρνηση σας όπως και τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Θα ήταν όμως παράλειψη μας να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία από την αρχή μας συμπαραστάθηκαν, ενέκριναν την συμφωνία της ανταλλαγής και ανταποκρίθηκαν θετικά σε όλα τα αιτήματα μας.

Τώρα που έχει τελειώσει το Στάδιο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η συμφωνία για την δημιουργία του ΟμοσπονδιακούΓηπέδου Στίβου έκαμε ευκολότερη την ανέγερση αυτού του σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣΠ με όλα αυτά α δεδομένα αντιλαμβανόμενοι τις υποχρεώσεις που είχαμε έναντι των Κυπρίων φιλάθλων, προχωρήσαμε ένα βήμα πιο μπροστά. Με απόφαση μας η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση του ΓΣΠ, δώσαμε την χρήση του γηπέδου του ποδοσφαίρου στα τρία σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και ΟΜΟΝΟΙΑ και την χρήσ του γηπέδου του Στίβου στην ΚΟΕΑΣ. Με αυτό τον τρόπο κατά την γνώμη μας εφαρμόσαμε και στην πράξη το καταπίστευμα του ΓΣΠ και στην πλειοψηφία τους οι Λευκωσιάτες συμμετέχουν και γίνονται κοινωνικοί σ'αυτό το αθλητικό κέντρο.

Ίσως τα σωματεία της Λευκωσίας ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτή η παραχώρηση. Όταν αρχίσουν να αγωνίζονται σ'αυτό το γήπεδο θα αντιληφθούν το μέγεθος της προσφοράς του ΓΣΠ προς αυτούς.

Για να περατωθεί αυτό το έργο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΣΠ θυσίασαν χιλιάδες ώρες από τον χρόνο τους,κάποτε σε βάρος των προσωπικών τους ή άλλων υποχρεώσεων, διότι πίστευαν ότι επιτελούσαν ένα μοναδικό σκοπό που δεν ήταν άλλος από την περάτωση αυτού του αθλητικού συγκροτήματος. Σήμερα αισθάνονται ήσυχοι ότι έχουν φέρει εις πέρας το έργο τους. Ως Πρόεδρος του ΓΣΠ τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ταυτόχρονα ευχαριστώ τους Αρχιτέκτονες, τους Εργολάβους και όλους του Σύμβουλους του έργου. Η συνεργασία μεταξύ μας ήταν άψογη και η προσφορά τους μεγάλη.

Κύριε Πρόεδρε, Μακαριώτατε, Αγαπητοί προσκεκλημένοι.

Όλοι πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέρος της παιδείας και του πολιτισμού μας. Η επένδυση σ'αυτό το τομέα πάντοτε αποδίδει. Αυτά που παίρνουμε είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που δίνουμε.

Ότι και εάν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση τον ΚΟΑ και τον ΓΣΠ για την δημιουργία αυτού του σύγχρονου αθλητικού κέντρου, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι νέοι μας θα μασ το ανταποδώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο. Η επένδυση που γίνεται σήμερα θα έχει άμεση ανταπόδοση από την νεολαία του τόπου μας.

Σε τελευταία ανάλυση και πέραν οτιδήποτε άλλο, πέραν από τα μεγάλα λόγια, τις διάφορες συμφωνίες και τις υποχρεώσεις, αυτό το συγκρότημα έχει κατασκευαστεί για τους νέους μας στους οποίους πιστεύουμε και από τους οποίους αναμένουμε να το διαφυλάξουν και με τις επιδόσεις τους και τη συμπεριφορά τους να μας αποδείξουν ότι χρειάζεται η Κύπρος αυτό το υπέροχο στάδιο.

Σας ευχαριστώ

Δώρος Μ. Ιωαννίδης

Πρόεδρος Δ.Σ. Γ.Σ.Π.

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΙΒΟΥ

 

 

Παράλληλα με την ανέγερση του Σταδίου γινόταν και η ανέγερση του Σταδίου Στίβου του ΓΣΠ με την επιχορήγηση πάντοτε του ΚΟΑ αφού το καινούργιο στάδιο θα χρησιμοποιείτο και ως Εθνικό Στάδιο Στίβου. Η ανέγερση έγινε με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF). Το στάδιο έχει ανεγερθεί κάτω από τον έλεγχο και την επίβλεψη του ΓΣΠ αλλά με την αποφασιστική συνδρομή της Κυβέρνησης και του ΚΟΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2000 και άρχισε αμέσως λειτουργία, με όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις προς τους αθλητές. Τα εγκαίνια του σταδίου έγιναν στις 23 Ιουνίου 2000 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη.

 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Τον Νοέμβριο του 2009, άρχισε η λειτουργία των Αθλητικών Εστιών και πλέον το Αθλητικό Κέντρο του ΓΣΠ, έχει καταστεί ένα ολοκληρωμένο Αθλητικό Κέντρο, προσφέροντας έτσι την δυνατότητα στους νέους μας για σωστή προετοιμασία και παράλληλα την δυνατότητα φιλοξενίας ξένων αποστολών στο νησί μας. Ένα υπερσύγχρονο έργο 21 κλινών με όλες τις αναγκαίες ανέσεις.