Η Καλαθόσφαιρα και ο ΓΣΠ

Η καλαθόσφαιρα στην Κύπρο παρουσιάστηκε το 1947, σε αγώνες στίβου (Πανελλήνιοι) όπου σε αγώνα επιδείξεως που έγινε στο ΓΣΠ. Το 1949 ο αγγλικός στρατός που βρισκόταν στην Κύπρο, προκήρυξε πρωτάθλημα στο οποίο πήραν μέρος και κυπριακές ομάδες. Στον πρώτο αγώνα (19 Νοεμβρίου 1949) μεταξύ των ομάδων ΑΠΟΕΛ και Αρμενικού Ινστιτούτου Μελκονιάν, νικήτρια αναδείχθηκε η Αρμενική ομάδα με 35-14. Το πρωτάθλημα κέρδισε η Αρμενική ομάδα κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 34–24.

Στην συνέχεια το άθλημα της καλαθόσφαιρας μπαίνει υπό την αιγίδα των Γυμναστικών Συλλόγων της Κύπρου και την όλη ευθύνη είχε η Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κύπρου. Τον Ιούνιο του 1950 με πρόσκληση του ΓΣΠ, φτάνει στην Κύπρο η ομάδα της Ενώσεως Ελλήνων Αλεξάνδρειας για σειρά αγώνων. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο ΓΣΠ κάτω από το φως των προβολέων, με την ευκαιρία τρων εγκαινίων του γηπέδου (27 Ιουνίου 1950).

Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα του 1950 κέρδισε ο ΓΣΠ αφού κέρδισε στον τελικό την ομάδα του ΓΣΕ με 108-19 (5 Νοεμβρίου 1950). Το δεύτερο Παγκύπριο Πρωτάθλημα διεξήχθη στο ΓΣΖ με πρωταθλητή και πάλι τον ΓΣΠ.

Το 1953 πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του ΓΣΖ αφού κέρδισε τον ΓΣΕ με 39-14 και τον ΓΣΠ με 25-22. Τον επόμενο χρόνο (1954) η ομάδα του ΓΣΠ πήρε την ρεβάνς από τον ΓΣΖ κατακτώντας το πρωτάθλημα. Με το ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 τα πρωταθλήματα περιορίζονται μεταξύ των σχολών μέσης παιδείας. Πρωταγωνιστές και πρωτοπόροι είναι το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Μόρφου. Τα δυο σχολεία υπήρξαν οι πηγές οι πηγές καλαθοσφαιριστών για τα Σωματεία ΑΠΟΕΛ και Διγενής Μόρφου, που για χρόνια διαγωνίζονταν στους τελικούς έκτακτων πρωταθλημάτων.

Το 1966 ιδρύθηκε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών (ΠΟΑ). Το 1965 εκπρόσωποι 15 σωματείων συνήλθαν και συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονταν με την υπό ίδρυση Ομοσπονδία. Στην σύσκεψη εκείνη ορίστηκε το καταστατικό και εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο τον Φάνο Ιωαννίδη (ΓΣΠ). Το 1973 η Ομοσπονδία εντάχθηκε στην αντίστοιχη Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών και μετονομάστηκε σε Τοπική Επιτροπή Αθλοπαιδιών Κύπρου (ΤΕΑΚ). Το 1974 με την απόφαση για δημιουργία της ΚΟΕ, η Ομοσπονδία αποσπάσθηκε από την Ελληνική και μετονομάστηκε σε Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ). Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας ( FIBA).

 

Basketball and GSP