Ιστορία Συλλόγου

ΙΔΡΥΣΗ

Όταν μετά την Ελληνική εθνεγερσία του 21 ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος, άρχισε μετά απο λίγο να επιβάλλεται η ιδέα της ίδρυσης Γυμναστικών Συλλόγων με δικά τους Στάδια, με σκοπό να συνεχίσουν τις Ελληνικές παραδόσεις του παρελθόντος και να ασκήσουν τους νέους στους υπέρ Πατρίδος Αγώνες και ακόμη για να διαδηλώσουν τους εθνικούς πόθους του μέλλοντος. Διότι, όπως στα Αρχαία Στάδια σφυρηλατείτο η Εθνική Ιδέα, έτσι διατυπώθηκε και ο σκοπός των σταδίων του νέου Ελληνισμού, για να βρίσκονται πάντοτε στην υπηρεσία του μεγάλου προγράμματος του Ελληνικού κόσμου.

 

Αντώνιος Θεοδότου

Μετά την επιστοφή του από την Γαλλία, όπου μετεκπαίδευτηκε (1887 - 1889), ανέλαβε την προεδρία του Κυπριακού Συλλόγου Λευκωσίας (1891), ο οποίος υπήρξε ο πρόδρομος του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια και ταυτόχρονα προπονητής των αθλητών του.

 

Ο επιφανής γυμναστής Ιωάννης Φωκιανός, διευθυντής το 1868 στην Αθήνα του Δημοσίου Γυμναστηρίου υπήρξε ο φανατικότερος εργάτης της διάδοσης της Γυμναστικής στην Ελλάδα και απο αυτόν μορφώθηκαν οι πρώτοι Έλληνες γυμναστές σε Δημόσιες Σχολές που ιδρύθηκαν με δικές του ενέργειες.

Μαθητές του Ιωάννη Φωκιανού υπήρξαν ο δικηγόρος Θεοφάνης Θεοδότου και οι γιατροί Αντώνιος Θεοδότου και Αριστόδημος Φοινιεύς, οι οποίοι εισήγαγαν και υπηρέτησαν τη γυμναστική στη Λευκωσία και με πρωτοβουλία των οποίων ιδρύθηκε το 1894 ο Γυμναστικός Σύλλογος ¨Τα Παγκύπρια¨.

 

ΣΤΑΔΙΟ

Η πρώτη Επιτροπή του χρησιμοποίησε ως Στάδιο το Γυμναστήριο του “Κυπριακού Συλλόγου”, που βρισκόταν στην ενορία Αγίου Σάββα (κοντά στην εκκλησία), και το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε “Παγκύπριο Γυμναστήριο”, η δε διεύθυνσή του ανατέθηκε στο Θεοφάνη Θεοδότου.

 

Ο Θεοφάνης Θεοδότου με τους αθλητές του Συλλόγου στο Παγκύπριο Γυμναστήριο.

 

Με μετοχές των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών κατοίκων της Λευκωσίας αγοράστηκε ο χώρος όπου ιδρύθηκε το 1902 το Στάδιο Γ.Σ.Π. (“ευρύτατον και εν τοποθεσία εξαιρέτω επί της προς τα Κυβερνητικά Γραφεία λεωφόρου και ανέδειξε τούτο το πρώτον εν τη Ανατολή και μόνον του Παναθηναϊκού Σταδίου δεύτερον ”, όπως αναγράφεται στο “Κυπριακό Λεύκωμα ” τo 1914 του Νικόλαου Καταλάνου), το οποίο χρησιμοποιείτο μέχρι το 1999.

 

 

Στις 17 Οκτωβρίου, 1934, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το Στάδιο ονομάστηκε “Στάδιο Γ.Σ.Π., Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου”, προς τιμή των μεγάλων τούτων Ευεργετών του, για την προς το Γυμναστικό Σύλλογο σημαντική δωρεά τους.

 

Ευγενία Θεοδότου

 

Στις 24 Ιουνίου, 1991, επί Προεδρίας του κ. Θεόδωρου Μ. Ιωαννίδη, υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής του Σταδίου Γ.Σ.Π. με την Κυβέρνηση, με σκοπό την ανέγερση νέου σύγχρονου Σταδίου.

Το νέο σύγχρονο Στάδιο ανεγέρθηκε και άρχισε την λειτουργία του στις 6 Οκτωβρίου, 1999.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι στη Κύπρο, επειδή είχαν σκοπό την προπαρασκευή για εκπλήρωση της Εθνικής ιδέας ανέθεταν την προεδρία σε πολιτικούς των οποίων το πρόγραμμα ήταν η Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα. Γι΄αυτό ο πρώτος πρόεδρος του Γ.Σ.Π. υπήρξε ο Θεοφάνης Θεοδότου (1894 - 1931) διδάκτωρ της Νομικής το 1890, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας - Κερύνειας το 1896 και από τότε υπό τη σημαία της Ενώσεως βουλευτής μέχρι καταργήσεως της Ελληνικής Βουλής το 1931.

Διατέλεσαν στη συνέχεια, συνεπείς στο εθνικό πρόγραμμα, πρόεδροι του Γ.Σ.Π. οι αείμνηστοι Θεμιστοκλής Δέρβης (1931 - 1934 και 1958 - 1960), γιατρός, δήμαρχος Λευκωσίας, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας και Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος, ο Γεώργιος Πούλιας (1934 - 1958) καπνοβιομήχανος, Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, ο Διαγόρας Νικολαϊδης (1960 - 1968) καθηγητής Γυμναστικής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και μετέπειτα προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής, ο Φρίξος Μιχαηλίδης (1968 - 1969) γιατρός και για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Γ.Σ.Π., ο Τάσος Χρ. Χατζηαναστασίου (1969 - 1975) Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και διακεκριμένος νομικός, ο Γλαύκος Μιχαηλίδης (1975 - 1980) γιατρός, ο Κώστας Βαφεάδης (1980 - 1990) αρχιτέκτονας. Από το 1990 πρόεδρος του Γ.Σ.Π. είναι ο Θεόδωρος Μ. Ιωαννίδης, Δικηγόρος.

 

ΑΘΛΗΤΕΣ

Το 1896 ο Γ.Σ. ¨Τα Παγκύπρια¨έλαβε μέρος στους Α΄Παγκύπριους Αγώνες που τελέστηκαν στο Γ.Σ. Ολύμπια στη Λεμεσό και έκτοτε συμμετείχε σε όλους τους Παγκύπριους Αγώνες, διότι οι Παγκύπριοι Αγώνες έγιναν για όλη την Κύπρο υπέροχο εθνικό πανηγύρι, κατά το οποίο στολιζόταν το Στάδιο, όπου τελούνταν οι αγώνες, με Ελληνικές σημαίες και διακηρύσσονταν οι Εθνικοί πόθοι. Αθλητές του Συλλόγου τίμησαν και τιμούν τα χρώματα της πατρίδα μας σε κάθε τους προσπάθεια.

 

Αθλητές του Ελληνικού Γυμναστικού Συλλόγου Λευκωσίας, που μετονομάστηκε σε Γυμναστικό Σύλλογο ''Τα Παγκύπρια'' (φωτογραφία του 1901)