Η Πετόσφαιρα και ο ΓΣΠ

Η πετόσφαιρα έκανε την εμφάνισή της στην Κύπρο την δεκαετία του 1920-30. Μπήκε επίσημα στο πρόγραμμα των Παγκυπρίων αγώνων στίβου το 1928. Κατά την τελευταία ημέρα των ΙΗ' Παγκυπρίων αγώνων που έγιναν στη Λάρνακα, διεξήχθη ο τελικός αγώνας πετόσφαιρας μεταξύ των Γ.Σ. Ζήνων και Γ.Σ.Παγκύπρια. Νικήτρια η ομάδα του ΓΣΖ με 2-0 (15-13 και 15-12).

Ξεχωριστή θέση πήρε το άθλημα μεταξύ των μαθητών των σχολείων της Κύπρου στα οποία, μεταπολεμικά, καθιερώθηκε και μαθητικό πρωτάθλημα.

Η Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κύπρου καθιέρωσε ετήσια πρωταθλήματα μεταξύ των Γυμναστικών Συλλόγων και στη συνέχεια μεταξύ των διαφόρων σωματείων που καλλιεργούσαν το άθλημα. Το 1953 αντιπροσωπευτική ομάδα της Κύπρου προσκλήθηκε στην Αίγυπτο για σειρά αγώνων με τις Ελληνικές και Αιγυπτιακές ομάδες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου. Στις 21 Νοεμβρίου 1965 συνήλθαν στη Λευκωσία αντιπρόσωποι σωματείων και συλλόγων και μελέτησαν το θέμα δημιουργίας Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών. Εξελέγη προσωρινή επιτροπή με πρόεδρο τον Φάνο Ιωαννίδη (ΓΣΠ), στην οποία επιτροπή ανατέθηκε η μελέτη και σύνταξη καταστατικού. Σε νέα συνεδρία στις 19.12.1965 οι εκπρόσωποι 15 σωματείων μελέτησαν το καταστατικό και όρισαν καταστατική συνέλευση για τις 23 Ιανουαρίου 1966. Στη συνέλευση αυτή εγκρίθηκε το καταστατικό και εξελέγησαν τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που πήρε την ονομασία Παγκύπρια Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών (ΠΟΑ). Τα ιδρυτικά ήταν τα σωματεία ΑΠΟΕΛ, Πεζοπορικός, Ευαγόρας, Απόλλων, Διγενής, Νέα Σαλαμίνα, Ανόρθωσις, ΕΝΑΔ, ΠΑΕΕΚ, Κεραυνός, Ομόνοια, Σύνδεσμος Δημοσίων Υπαλλήλων Παλλουριώτισσας και οι Γυμναστικοί Σύλλογοι.

Το 1967 η Ομοσπονδία μετονομάστηκε σε Τοπική Επιτροπή Αθλοπαιδιών Κύπρου (ΤΕΑΚ). Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 αντιπρόσωποι 20 σωματείων συνήλθαν στη Λευκωσία και ίδρυσαν ξεχωριστή Ομοσπονδία για το άθλημα της πετόσφαρας, την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας (ΚΟΠΕ). Η Ομοσπονδία είναι μέλος της αντίστοιχης διεθνούς Ομοσπονδίας και εκπροσωπεί το άθλημα στον διεθνή χώρο.

Η γυναικεία ομάδα πετόσφαιρας του Γ.Σ.Παγκύπρια που κέρδισε το Παγκύπριο πετοσφαιρικό πρωτάθλημα το 1953, νικώντας την ομάδα του Γ.Σ.Ευαγόρας

Η ΚΟΠΕ, τον Ιούλιο του 2005, τίμησε τις εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών για τις επιτυχίες που είχαν στη σεζόν που έληξε, καθώς επίσης και τους πρωτοπόρους συλλόγους που καλλιέργησαν και ανάπτυξαν το βόλεϊ, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οπόταν και πρωτοεμφανίζεται στον τόπο μας. Τιμήθηκαν ο Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνων (ΓΣΖ) και ο Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια (ΓΣΠ), των οποίων οι πετοσφαιρικές ομάδες τους συμμετείχαν επίσημα στο πρόγραμμα των Παγκύπριων Αγώνων τον Απρίλιο του 1928. Ο αγώνας αυτός ήταν η… πρώτη σελίδα της ιστορίας της κυπριακής πετόσφαιρας.

 
 
Volleyball and GSP