Εκδήλωση τιμής της 15μελούς κυπριακής ομάδας των Ολυμπιακών του Ρίο

Ο πρωταθλητής του ΓΣΠ Απόστολος Παρέλλης, ήταν μεταξύ των αθλητών που τιμήθηκαν χθες βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκδήλωση τιμής της 15μελούς κυπριακής ομάδας των Ολυμπιακών του Ρίο 2016, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες, διασφαλίζοντας τους όχι μόνο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης, αλλά και όλα όσα σήμερα αποτελούν το πλαίσιο για ένα θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι κυρίως η πολιτεία οφείλει να λύσει το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές, την ανασφάλεια για το μέλλον.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ήδη από το 2014 όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ετοιμάσει νέο σχέδιο, το οποίο να καλύπτει αθλητές που πέτυχαν μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, για να προσθέσει πως αναμένει σύντομα, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, ο νέος Σχεδιασμός θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. “Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στα αρμόδια σώματα για τα περαιτέρω”, είπε.

Απευθυνόμενος στους αθλητές και τις αθλήτριες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “οι αθλητές και οι αθλήτριες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα μας και απέδειξαν πως όταν το ταλέντο, συνοδεύεται από σκληρή και οργανωμένη επιστημονική δουλειά, δεν γνωρίζει όρια”, για να προσθέσει πως “το όριο για σας είναι μακράν και πέραν των προσδοκιών μας”. “Πίστευα πάντα”, είπε, “στη δύναμη του αθλητισμού, και θαύμαζα – όπως όλοι φαντάζομαι εδώ- τους μύθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι αυτό γιατί παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για τους σπουδαίους αυτούς αγώνες και κριτικές που κατά καιρούς ακούγονται, σε κανένα άλλο πεδίο δεν μπορεί, άμεσα να αναδείξει ο καθείς την υπεροχή του. Κανένας δεν μπορεί να κλέψει από εσάς αυτή την επιτυχία γιατί καταφέρατε να τρέξετε πιο γρήγορα, να πηδήξετε πιο μακριά, να είστε οι πιο δυνατοί όπως λέει άλλωστε και η πασίγνωστη λατινική φράση- σύμβολο των αγώνων-: Citius- altius- fortius”. Συνέχισε λέγοντας: “Θα ήθελα να κάνω μία απαραίτητη διευκρίνιση: Όταν μιλώ για αθλητές και Ολυμπιονίκες, σε καμία στιγμή και με κανένα τρόπο δεν βάζω σε ξεχωριστό πλαίσιο τους παραολυμπιονίκες μας. Αντίθετα. Αν είναι άθλος η ολυμπιακή επιτυχία για κάποιον αρτιμελή αθλητή, πώς θα μπορούσαμε άραγε να χαρακτηρίσουμε την τεράστια επιτυχία ανθρώπων που η τύχη, τους στέρησε το πολύτιμο αγαθό της απόλυτης υγείας;”. Ανέφερε ακόμα πως γνωρίζει ότι για να φτάσουν οι αθλητές στο σημείο που έχουν φτάσει θυσίασαν πολλά πράγματα και πάντοτε χωρίς να γνωρίζουν αν αυτό που βάζουν ως στόχο μπορεί πράγματι να το πετύχουν. “Αυτή είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη αγωνία όλων σας. Μήπως δηλαδή αυτή η υπερπροσπάθεια δεν αποδώσει όλα όσα εσείς προσβλέπετε. Σε αυτή την προσπάθεια το κράτος, η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα σας, διασφαλίζοντας σας όχι μόνο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης, αλλά και όλα όσα σήμερα αποτελούν το πλαίσιο για ένα θετικό αποτέλεσμα: Τα στάδια, τους προπονητές, την στήριξη, την θεραπεία, την ειδική διατροφή και τόσα άλλα που δεν είμαι νομίζω σε θέση να γνωρίζω απόλυτα”. Όπως πρόσθεσε “κυρίως οφείλουμε να λύσουμε το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, την ανασφάλεια για το μέλλον, γιατί όλοι το γνωρίζουμε πως ο πρωταθλητισμός και δει ο Ολυμπισμός, έχει για όλους τους αθλητές ημερομηνία λήξης και εκείνη την στιγμή είναι που πρέπει η πολιτεία να ανταποδώσει όσα της έχετε προσφέρει”.

 

ΚΟΑ

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Κλεάνθης Γεωργιάδης, είπε ότι “πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι δυνατότητες στήριξης της Πολιτείας προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και προς τους αθλητές δεν είναι απεριόριστες”, για να προσθέσει ότι “ο ΚΟΑ έχει ως πρώτο μέλημά του τον αθλητή και καθημερινά ανακατανέμει κεφάλαια σε μια αγωνιώδη προσπάθεια περαιτέρω στήριξης, αλλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα”. “Για να μπορέσει ο αθλητής να επιτύχει ψηλές επιδόσεις, εκτός από το ταλέντο χρειάζεται και αφοσίωση. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, έχει δημιουργήσει μέσω του ΚΟΑ, σχεδιασμούς, με τους οποίους στηρίζει οικονομικά τους αθλητές. Ταυτόχρονα όμως η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει τους αθλητές και μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Το παλαιό σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης έχει κλείσει τον κύκλο του και ως εκ τούτου έχει τερματιστεί”, είπε. Πρόσθεσε ότι “σήμερα είμαστε στο στάδιο επανασχεδιασμού του σχεδίου, τόσο για τους παλαιότερους αθλητές, όσο και για τους νεότερους”, για να σημειώσει ότι “το βασικό ζητούμενο του νέου σχεδίου επαγγελματικής αποκατάστασης είναι η αξιοποίηση των πρώην αθλητών και όχι απλά η επιβράβευσή τους”. Είπε ακόμα πως η Πολιτεία μέσω του ΚΟΑ στηρίζει διαχρονικά τους αθλητές, ομοσπονδίες και σωματεία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “η Πολιτεία απαιτεί από όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό να είναι παραδείγματα προς μίμηση, γι` αυτό και οφείλουμε να απομακρύνουμε και απομονώνουμε όσους πληγώνουν τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες”. Ο ΚΟΑ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια με σύνεση και ωριμότητα, αλλά και δημιουργική αποφασιστικότητα για την ευόδωση των προσπαθειών για ένα αθλητισμό αντάξιο των προσδοκιών όλων.