Θλίψη ΓΣΠ για το θάνατο της Ηρώς Μιτσίδου

Με βαθειά θλίψη ο ΓΣΠ πληροφορήθηκε τον θάνατο της Ηρώς Τσαγγαρίδου Μιτσίδου. Η Ηρώ Μιτσίδου ήταν αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη μεταπολεμική γυναικεία αθλητική φυσιογνωμία της Κύπρου.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 3 Ιανουαρίου 1931. Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό όταν φοιτούσε ακόμη στο δημοτικό σχολείο. Σε ηλικία 11 χρόνων μπήκε στην προγυμνασιακή του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου μέχρι και την έκτη, κέρδισε τέσσερις πρώτες νίκες στους εσωτερικούς αγώνες του σχολείου (δρόμους ταχύτητας και άλματα). Το 1949 συμμετείχε στους Πανελληνίους Αγώνες Στίβου με την Μεικτή Κυπριακή Ομάδα, η οποία επιλέγηκε ύστερα από ειδικούς αγώνες. Κέρδισε το άλμα εις μήκος με 4.78μ πηδώντας με άσπρα πάνινα παπούτσια γιατί οι ειδικοί κανονισμοί όριζαν συμμετοχή σε ένα αγώνισμα, οι δε αθλητές αγωνίζονταν με συνηθισμένα παπούτσια γυμναστικής.

Στους Παγκύπριους Αγώνες το 1949, ως αθλήτρια του ΓΣΠ, κέρδισε τρεις πρώτες νίκες και αναδείχθηκε πολυνίκης αθλήτρια των αγώνων. Τον επόμενο χρόνο στους 35ους Αγώνες πρώτευσε στο άλμα εις ύψος. Το 1952 άρχισαν να γίνονται οι Παγκύπριοι Αγώνες Γυναικών σε διαφορετικές ημερομηνίες από αυτούς των ανδρών. Στους 2ους Παγκύπριους Αγώνες Γυναικών, το 1953, κέρδισε τρεις πρώτες νίκες στα άλματα εις μήκος και ύψος και στα 80μ εμπόδια. Στους Πανελλήνιους Αγώνες που έγιναν στην Κύπρο το 1947, ανεδείχθη πολυνίκης αθλήτρια με τρεις πρώτες νίκες (άλμα εις μήκος στο οποίο δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση με 5.13 1/2μ, στον δρόμο 100μ και στο άλμα εις ύψος.

Το 1948 μαθήτρια τότε στην Ε' Γυμνασίου, λαμβάνει μέρος στους 13ους Πανελλήνιους Αγώνες Γυναικών στο Παναθηναϊκό Στάδιο και αναδεικνύεται μορφή των αγώνων. Κερδίζει τρεις πρώτες νίκες (άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος και 60μ). Κερδίζει, επίσης, τον τίτλο της πολυνίκους αθλήτριας και την πρόκρισή της για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί όμως, δεν περιλήφθηκε τελικά στον κατάλογο της ολυμπιακής αποστολής.

Παράλληλα με τον κλασσικό αθλητισμό, η Ηρώ ασχολήθηκε και με την πετόσφαιρα. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας του ΓΣΠ που κέρδισε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα το 1953.

Η Ηρώ αργότερα συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 1988 είχε διοριστεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η Ηρώ Μιτσίδου υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΣΠ.

Ο ΓΣΠ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ηρώς Μιτσίδου. Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι.