Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΓΣΠ

Η  Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΓΣΠ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Σταδίου, στη Λευκωσία. Ακολούθησε δεξίωση για τα μέλη και τους αθλητές του Συλλόγου με την ευκαιρία της επετείου των 125 χρόνων από την ίδρυση του ΓΣΠ. Στα μέλη του ΓΣΠ δόθηκε το λεύκωμα για την ιστορία του ΓΣΠ.

 

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΣΠ Κ.ΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 18ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Αγαπητά μέλη,

Η χρονιά που σηματοδοτεί την επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου μας οδεύει προς το τέλος. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας ενημερώνω για τα πεπραγμένα του ΔΣ μέσα στο 2019. Το 2019 που όπως είπα και πιο πάνω σηματοδοτεί τα 125 χρόνια προσφοράς του ΓΣΠ στα κοινωνικά, εθνικά, πολιτιστικά και φυσικά στα αθλητικά δρώμενα του τόπου.

Ο σκοπός της ύπαρξης του Γ.Σ.Π. άλλωστε δεν είναι άλλος από την καλλιέργεια και τη διάδοση του αθλητισμού.

 

ΣΤΙΒΟΣ

Ο Γ.Σ.Π. είναι ο μόνος Σύλλογος ο οποίος καλλιεργεί τον κλασσικό αθλητισμό στην
Λευκωσία. Ο στόχος δεν είναι μόνο η ανάδειξη πρωταθλητών. Είναι η δημιουργία
αθλητικής συνείδησης και συναγωνισμού καθώς και υγιούς κοινωνικής συμπεριφοράς. Πέραν των 200 αθλητών του ΓΣΠ συνεχίζουν να προπονούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις μας σε όλα τα αγωνίσματα στίβου μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στους αθλητές μας παρέχουμε όλο το απαιτούμενο αθλητικό υλικό για προπονήσεις και για αγώνες, και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ομάδα στίβου που την χαρακτηρίζει όχι μόνο η ποιότητα των αθλητών που την απαρτίζουν, αλλά και η σωστή σχέση μεταξύ τους. Οι ομάδες μας που έλαβαν μέρος στις διάφορες διοργανώσεις παρουσίασαν ξανά ένα σωστό σύνολο που αντανακλούσε τη σωστή δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια. Καταφέραμε οι αθλητές μας να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους μέσω του κοινού τους ενδιαφέροντος, κάτι που αύξησε την αυτοεκτίμηση και την αφοσίωση τους στο Σύλλογο και τον κοινό σκοπό, δημιουργώντας ταυτόχρονα και επιπρόσθετα κίνητρα στους υπόλοιπους για να βελτιωθούν και να συμμετέχουν στην ομάδα. Αυτό είχε αντίκτυπο στην απόδοση αλλά και στη γενικότερη παρουσία του ΓΣΠ στους αγώνες.
Τη φετινή χρονιά είχαμε τη συμμετοχή του πρωταθλητή μας Απόστολου Παρέλλη στον τελικό της δισκοβολίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Ντόχα του Κατάρ, που τον κράτησε επάξια στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος.

 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΙΒΟΥ

Μέσα από τις ακαδημίες στίβου, όπου δεχόμαστε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα ταλέντου, προσπαθούμε να μεταδώσουμε σε όλους την αγάπη στον αθλητισμό. Νοιώθουμε ότι η υποχρέωση αυτή είναι η μεγαλύτερη και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Τα παιδιά δεν καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό για να εγγραφούν και να γυμνάζονται στις ακαδημίες μας. Τους δίδουμε αθλητικό υλικό, και γενικά προσπαθούμε να έχουμε όσο πιο πολλά παιδιά μπορούμε. Η ακαδημία μας αναβαθμίζεται με την ενεργό ανάμιξη των προπονητών ειδικότητας για να μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων το υλικό που υπάρχει στην ακαδημία. Γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης χώρων και δημιουργίας συνεργασιών για λειτουργία και άλλων κλιμακίων στην επαρχία Λευκωσίας για καλύτερη οργάνωση. Ήδη στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με το Grammar School έχουμε αναλάβει και το τμήμα στίβου του αθλητικού σχολείου του με δικό μας προπονητή. Πιστεύουμε στην ακαδημία μας και θα προσπαθήσουμε μέσω των σχολείων της Επαρχίας Λευκωσίας να ενημερώσουμε τους καθηγητές και τους γονείς για την λειτουργία των ακαδημιών μας. Ο Γ.Σ.Π σήμερα έχει 22 Προπονητές από τους οποίους οι 10 ασχολούνται με τις ακαδημίες και οι άλλοι 12 με την προπόνηση μεγαλύτερων αθλητών σε ειδικότητες. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για τα όσα προσφέρουν. Η εργασία τους, φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα.

Έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο στον στίβο και την ακαδημία, στους αθλητές και τα παιδιά που έρχονται στο Γ.Σ.Π., διότι πάντοτε από εκεί αρχίζουμε και εκεί τελειώνουμε. Αρχίσαμε μια νέα πορεία όταν είχαμε φθάσει στη χειρότερη μας κατάσταση και όμως καταφέραμε να κτίσουμε το ιδιόκτητο μοντέρνο αθλητικό μας κέντρο. Που είμαστε σήμερα? Τα βλέπετε και μόνοι σας και εγώ απλά θα σας αναφέρω τα αποτελέσματα των αθλητών μας στις διάφορες διοργανώσεις, για να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματα.

 

ΑΝΔΡΕΣ
Παγκύπριοι Αγώνες Ανδρών 1η θέση
Παγκύπριοι Αγώνες Εφήβων 1η θέση
Παγκύπριοι Αγώνες Παίδων 1η θέση

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Παγκύπριοι Αγώνες Γυναικών 1η θέση
Παγκύπριοι Αγώνες Νεανίδων 1η θέση
Παγκύπριοι Αγώνες Κορασίδων 2η θέση

Τα τελευταία χρόνια έλεγα στη λογοδοσία μου για την ανάγκη δικαιότερου διαμοιρασμού του προυπολογισμού του ΚΟΑ στα διάφορα αθλήματα. Και έλεγα επίσης ότι δυστυχώς για τον αθλητισμό μας ζούμε σε μια χώρα που παρά το ότι έχουμε τεράστια παράδοση στον κλασσικό αθλητισμό, δεν έχουμε αθλητική παιδεία. Παρά το ότι τη φετινή περίοδο ο ΚΟΑ ενέκρινε επιχορηγήσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις και υλικό για το στίβο, διατήρησε δυστυχώς το χαμηλό ποσό που καταβάλλει για προπονητές των ακαδημιών στίβου και συνέχισε να επιχορηγεί με πολλαπλάσιο ποσό τις ακαδημίες των επαγγελματικών ομάδων. Εάν μέρος, μικρό μέρος των χρημάτων αυτών δινόταν στο στίβο, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Πρέπει να αναλογιστούν αυτοί που εγκρίνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για τον αθλητισμό τι κέρδος έχει ο Κύπριος πολίτης από τα χρήματα που διατίθενται κάθε χρόνο για τον αθλητισμό. Πώς επενδύονται και πόσα χρήματα επενδύονται και μένουν μακροπρόθεσμα στο τόπο μας μέσω έργων υποδομής και πόσα εξανεμίζονται. Και από αυτά που δίδονται για έργα υποδομής πόσα δίδονται για έργα που θα μπορούν να είναι βιώσιμα ?

 

Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Την περσινή χρονιά ο ΓΣΠ προχώρησε σε ανανέωση της συμφωνίας με τον Αγγλικό Σύλλογο της Λίβερπουλ για τα δικαιώματα της Ακαδημίας της για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Και αυτό επαναλαμβάνω χωρίς να έχουμε ούτε κατ’ ελάχιστο μειώσει είτε τον προυπολογισμό είτε τον προγραμματισμό και την προσπάθεια μας για την ακαδημία του στίβου που είναι η απόλυτη μας προτεραιότητα. Η διεθνής ακαδημία της Λίβερπουλ λειτουργεί στο ΓΣΠ, και σε ακόμα δύο κλιμάκια στη Λευκωσία. Το ένα στο Αθλητικό κέντρο Στροβόλου και το άλλο σε συμφωνία με το Grammar School στα πλαίσια του αθλητικού του σχολείου.

Η Ακαδημία είχε στην περσινή περίοδο 250 παιδιά ηλικιών 4 μέχρι 17 ενώ φέτος έχουμε μέχρι σήμερα 280 παιδιά και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.


Γήπεδο Ποδοσφαίρου

Η οικονομική συμφωνία χρήσης του γηπέδου με ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ανανεώθηκε μέχρι το τέλος της περιόδου. Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τις ομάδες μας το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας μας μέσα από μία νέα συμφωνία που θα αντικαθιστά πλήρως και θα εκσυγχρονίζει τη συμφωνία του 1999 σε όλους τους τομείς. Η συνεργασία με τα σωματεία είναι πολύ καλή ιδιαίτερα στους τομείς της διοργάνωσης των αγώνων τους και της ασφάλειας.

Το γήπεδο του ΓΣΠ επιτρέπει στις ομάδες να αποκομίζουν σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο, χωρίς να συμμετέχουν καθόλου στα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης, αναβάθμισης και βελτίωσης που ανέρχονται σε 800.000 περίπου χιλιάδες και τα οποία αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο ΓΣΠ. Στα έξοδα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η φθορά των εγκαταστάσεων. Την περίοδο που πέρασε συμπληρώθηκε η εργασία αντικατάστασης των λαμπτήρων των προβολέων του κυρίως γηπέδου.

Τα δύο σωματεία που αγωνίζονται στο ΓΣΠ εξασφαλίζουν εκτός απο το 75% της αξίας του εισιτηρίου, επιπρόσθετα έσοδα πέραν των 400.000 ευρώ η κάθε μια από τα θεωρεία και τις διαφημίσεις. Η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα εγκατεστημένη στο στάδιο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες στα σωματεία για καλύτερη εξυπηρέτηση του φίλαθλου αλλά και για δημιουργία επιπρόσθετων εσόδων, ιδιαίτερα με τη λειτουργία του θεσμού της κάρτας φιλάθλου που είναι κάτι που πλέον εδραιώνεται και θα πρέπει ενόψει της νέας περιόδου να τύχει των αναγκαίων βελτιώσεων για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει τόσο στον φίλαθλο όσο και στις ομάδες.

Τριμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Τα μέλη μας ενημερώνονται για το Σύλλογο μέσα από το
Τριμηνιαίο Ενημερωτικό μας Δελτίο. Η ανταπόκριση για το ενημερωτικό δελτίο είναι μεγάλη. Το αποστέλλουμε σε σχολεία και σε άλλους οργανισμούς, ώστε να ενημερώνονται για τεκταινόμενα στον ΓΣΠ και ιδιαίτερα στον στίβο. Σε μια προσπάθεια να καλυτερεύσουμε την έκδοση, ζητούμε από όσους ενδιαφέρονται να
αποστέλλουν τα δικά τους άρθρα και εισηγήσεις γύρω από το στίβο και τον αθλητισμό, ώστε με τη δημοσίευση τους να ακούγονται όλες οι απόψεις. Μάλιστα ζητούμε από τους παλαιούς αθλητές να μας αποστέλλουν τις δικές τους αφηγήσεις και φωτογραφικό υλικό για να δημοσιεύονται και να μαθαίνουν οι νεότεροι την ιστορία του Γ.Σ.Π. Λειτουργεί η σελίδα στο διαδίκτυο και ο λογαριασμός μας στο Facebook. Λειτουργεί επίσης ξεχωριστή σελίδα για την Ακαδημία Ποδοσφαίρου της Λίβερπουλ, όπως και ξεχωριστός λογαριασμός facebook.

 

Οικονομικό

Για το οικονομικό σας έχει παραδοθεί λεπτομερής αναλυτική κατάσταση των οικονομικών από τους ελεγκτές του Συλλόγου, και θα απαντήσουμε τυχόν ερωτήσεις στη συνέχεια. Θα πώ μόνο ότι ο ΓΣΠ έχει καταφέρει μέσα από τις δραστηριότητες του να είναι αυτοσυντήρητος. Είναι αδύνατο στη χώρα μας ένα γήπεδο να είναι βιώσιμο μόνο μέσα από τα έσοδα του ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον ένας γυμναστικός σύλλογος που εκτός από τα έξοδα των εγκαταστάσεων θέλει να καλλιεργήσει και τον κλασικό αθλητισμό. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα πολυχώρο και να λειτουργήσουμε το αθλητικό μας κέντρο με πολλαπλές εκδηλώσεις, δημιουργώντας έσοδα που διατίθενται αποκλειστικά στους αθλητές μας και τις εγκαταστάσεις μας. Απλά μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις μπορούν να δούν όσοι ενδιαφέρονται πόσα χρήματα απαιτούνται για να έχεις γήπεδο Ευρωπαικών προδιαγραφών και πόσα έξοδα απαιτούνται καθημερινά για να μπορούν οι ομάδες να αγωνίζονται χωρίς προβλήματα.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ και στο κοινωνικό έργο του ΓΣΠ και να σημειώσω τη συνέχιση για 12η χρονιά της χορηγίας προς τους Ειδικούς Ολυμπιακούς και την εργοδότηση από τον ΓΣΠ τριών παιδιών.

Όπως είπα και στην αρχή ο ΓΣΠ συμπληρώνει 125 φέτος χρόνια ζωής. 125 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον τόπο. Μιάς προσφοράς πολύπλευρης που επεκτείνεται εκτός από τον αθλητισμό στα κοινωνικά και εθνικά μας θέματα. Το ΔΣ προγραμμάτισε μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στο 2019 για να τιμήσει τα 125 χρόνια. Έχει προχωρήσει επίσης στην ετοιμασία λευκώματος για την ιστορία του Συλλόγου το οποίο παρουσιάστηκε προψές σε ειδική εκδήλωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι μια εξαίρετη έκδοση που ετοιμάστηκε από τον Δρ Χρύσανθο Χρυσάνθου και αποτυπώνει σε μόνο 400 σελίδες το πέρασμα του ΓΣΠ μέσα από τρείς αιώνες. Το λεύκωμα δίδεται δωρεάν και βιβλία υπάρχουν για όλους και εδώ. Οι αθλητές του συλλόγου αγωνίστηκαν φέτος στους Παγκύπριους αγώνες που διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία (κατά γενική ομολογία οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ) με τις επετειακές στολές βασισμένες στα πρότυπα περασμένων δεκαετιών.

Πριν κλείσω την λογοδοσία μου να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε δύο κορυφαίους παλαιούς αθλητές του συλλόγου που μας άφησαν τη χρονιά αυτή. Τον Ανδρέα Δημητρίου και τον Ορέστη Γεωργίου Να θυμόμαστε πάντα ότι αυτοί και άλλοι έφεραν τον ΓΣΠ εδώ που είναι σήμερα.

Με αυτά τα λίγα κλείνω τη σημερινή μου λογοδοσία, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, τους προπονητές και αθλητές, το Γενικό Διευθυντή και το Προσωπικό του Σταδίου.

Ευχαριστίες στον Κ.Ο.Α, την Κ.Ο.Ε.Α.Σ και την ΚΟΠ για την άριστη συνεργασία μας.

Άφησα και πάλι τελευταία τα δύο Σωματεία που αγωνίζονται στο Γ.Σ.Π., το ΑΠΟΕΛ και την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η συνεργασία μας είναι άριστη. Δυστυχώς η ευτυχώς η μοίρα μας είναι κοινή. Αν δεν μπορέσουμε να βελτιώσουμε το προιόν που προσφέρουμε στον φίλαθλο που έρχεται στο γήπεδο, αν δεν κάνουμε το γήπεδο χώρο ευχάριστης εμπειρίας και ψυχαγωγίας και άν δεν βρεθούν οι λύσεις που πρέπει για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε θα έρθουν όπως είπα και προηγουμένως πολύ άσχημες μέρες. Τους καλώ ξανά να αξιοποιήσουμε αυτά που διαθέτουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.


Σας ευχαριστώ

Δώρος Μ Ιωαννίδης

Πρόεδρος ΓΣΠ

18 Οκτωβρίου 2019