Η δημιουργία του αθλητικού κέντρου

Είχε γεράσει πολύ το στάδιο του Γ.Σ.Π. μετά από 70 τόσα χρόνια από την κατασκευή του. Δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες τόσο του ίδιου του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια» όσο και των υπόλοιπων σωματείων της πρωτεύουσας, του ΑΠΟΕΛ και της «Ομόνοιας», που το χρησιμοποιού σαν ως έδρα τους. 

Άρχισαν να γίνονται σκέψεις για το δέον γενέσθαι, ιδιαίτερα ύστερα από την απόκτηση της ανεξαρτησίας, το 1960. Ως ανεξάρτητο κράτος η Κύπρος γνώριζε ραγδαία κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτό παρά τις ταραχές, τις προστριβές, τα πολιτικά πάθη, την αιματοχυσία… Είχε ανεγερθεί καινούργιο, σύγχρονο αεροδρόμιο. Είχαν γίνει σημαντικά έργαστα λιμάνια. Είχε βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Κτίζονταν ξενοδοχεία, σχολεία και άλλα ιδρύματα. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Αποτελεί σημαντική πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Στα τέλη του 1973 άρχισε η κατασκευή του σημερινού Μακάρειου σταδίου, που ήταν ιδιοκτησίας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), ενώ διεξάγονταν διαβουλεύσεις για ανταλλαγή του με τον χώρο του παλαιού σταδίου του Γ.Σ.Π. Ενέσκηψε όμως ο όλεθρος της τουρκικής εισβολής το 1974. Οι κατασκευαστικές εργασίες παρέμειναν μετέωρες. Σχετικά σύντομα όμως, το 1977, το εργοτάξιο στην περιοχή Μακεδονίτισας στη Λευκωσία αναβίωσε και το Μακάρειο στ
άδιο ολοκληρώθηκε το 1978, ένα χρόνο ύστερα από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Το παλαιό στάδιο του Γ.Σ.Π. έχασε την αίγλη του. Σταδιακά οδηγήθηκε στον πλήρη μαρασμό. Ο Σύλλογος έχασε το έρεισμα στο οποίο θα στηριζόταν η ανάπτυξή του στον αθλητικό τομέα, έχασε τη δική του έδρα, το σπίτι του. Μέχρι που το 1991, μετά από πολυετείς προσπάθειες, συνομολογήθηκε συμφωνία για ανταλλαγή του χώρου του παλαιού σταδίου του Γ.Σ.Π. με άλλο τεμάχιο γης, στην περιοχή Στροβόλου, με σκοπό την ανέγερση νέου, σύγχρον ου σταδίου. Τη σχετική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, υπέγραψε εκ μέρους του Γ.Σ.Π. στις 24 Ιουνίου 1991 ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θεόδωρος Μ. Ιωαννίδης.

Ο Γ.Σ.Π. αποφάσισε να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (Σ.Π.Μ.Α.Κ.). Δικαιώθηκε για την επιλογή του. Το Α ́ βραβείο στον διαγωνισμό απονεμήθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στο τεχνικό γραφείο Theo David Architects + KAL Engineering, με επικεφαλής τον Κύπριο αρχιτέκτονα Θεοχάρη Δαβίδ. Με την προκήρυξη ανοικτών προσφορών επιλέγηκε και η εργοληπτική εταιρεία A. Panayides Contracting LTD, με συμβούλους μηχανικούς την εταιρεία MDA (Cyprus) LTD, τους Λύσανδρο Κυριακού και Άθω Κυριακού.

υπογραφή των συμβολαίων για την ανέγερση του νέου Αθλητικού Κέντρου του Γ.Σ.Π
Η υπογραφή των συμβολαίων για την ανέγερση του νέου Αθλητικού Κέντρου του Γ.Σ.Π. Μπροστά κάθονται, από αριστερά, οι Άδωνης Θεοχαρίδης, Γιώργος Μιτσίδης, Θεόδωρος Ιωαννίδης, Σταύρος Θεοδοσίου, Ανδρέας Φωτιάδης και Ιάκωβος Φιλίππου. Πίσω είναι οι Κώστας Ματσουκάρης, Θεοχάρης Δαυίδ, Χρίστος Μικελλίδης, Λύσανδρος Κυριακού, Γιώργος Ζωγράφος, Άθως Κυριακού, Κώστας Κωνσταντινίδης και Μιχαλάκης Ζιβανάρης.

Η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου πραγματοποιήθηκε το 1997, από τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α ́. Οι εργασίες ανοικοδόμησης του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π. πήραν τον δρόμο τους.

Γλα ύκος Κληρίδης, καταθέτει τον θεμέλιο λίθο στο νέο στάδιο του Γ.Σ.Π

Με το μυστρί ανά χείρας ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, καταθέτειτον θεμέλιο λίθο στο νέο στάδιο του Γ.Σ.Π., ενώ παρακολουθούν, ανάμεσα σε άλλους,από αριστερά, η Κλαίρη Αγγελίδου, ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης, ο Θεόδωρος Ιωαννίδης, οΠαντελής Κούρος και πιο πίσω ο Γιώργος Μιτσίδης. Στην κάτω φωτογραφία, ο πρόεδροςΚληρίδης τη στιγμή που υπογράφει το σχετικό έγγραφο για την κατάθεση του θεμέλιουλίθου. Το ίδιο θα έπραττε σε λίγο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α ́, που διακρίνεταιστα δεξιά.

Η εκτέλεση του έργου απαιτούσε την αντιμετώπιση περίπλοκων και πρωτόγνωρων για την Κύπρο κατασκευαστικών ζητημάτων. Το έργο ολοκληρώθηκε αισίως ύστερα από πέντε χρόνια. Δεν ήταν πολλά… Κάθε άλλο, αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο που απαιτήθηκε για την κατασκευή άλλων μεγάλων έργων στην Κύπρο. Όλοι περίμεναν με αδημονία την ολοκλήρωση του έργου, ενώ οι επικεφαλής του Γ.Σ.Π. θα παρακολουθούσαν με άγρυπνο μάτι την πορεία των εργασιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες…

Γιώργος Π. Μιτσίδης, Θεόδωρος Ιωαννίδης και Μιχαλάκης Ζιβανάρης
Η πρώτη επίσκεψη. Σε αυτόν τον χώρο, που φαντάζει παντελώς άδειος, όπου μόλις εκτελέστηκαν χωματουργικές εργασίες, φύτρωσε το Αθλητικό Κέντρο του Γ.Σ.Π. Είναι, από αριστερά, οι Γιώργος Π. Μιτσίδης, Θεόδωρος Ιωαννίδης και Μιχαλάκης Ζιβανάρης.
Όλα πήγαιναν καλά και το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο γενικός γραμματέας του Γ.Σ.Π. Γιώργος Μιτσίδης, αφού ανέβηκε στο πάνω διάζωμα της κεντρικής κερκίδας του νέου σταδίου, που βρισκόταν υπό κατασκευή.
Ο γενικός γραμματέας και ο πρόεδρος του Γ.Σ.Π., Γιώργος Μιτσίδης και Θεόδωρος Ιωαννίδης, αρισ τερά και δεξιά αντίστοιχα, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο για να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών στο Αθλητικό Κέντρο του Γ.Σ.Π. από τον α ρχιτέκτονα του έργου, Θεοχάρη Δαυίδ, στο κέντρο της φωτογραφίας.
Από τις φωτογραφίες αυτές φαίνεται η τεράστια κλίμακα, για τα δεδομένα της Κύπρου, των κατασκευαστικών εργασιών για το νέο Αθλητικό Κέντρο του Γ.Σ.Π. Εκσκαφές σε μεγάλο βάθος, πανύψηλοι γερανοί, τόνοι μπετόν, σιδήρου και άλλων οικοδομικών υλικών, που θα έπρεπε να συνταιριαστούν για να μετατραπούν σε κ ερκίδες, τοίχους κ.λπ. Στη φωτογραφία είναι ο αρχιτέκτονας του έργου, Θεοχάρης Δαυίδ, ο οποίος επέβλεπε την πορεία των εργασιών.
Αεροφωτογραφία με τα τρία εφαπτόμενα γήπεδα που συναποτελούν το συγκρότημα του νέου Αθλητικού Κέντρου του Γ.Σ.Π., σε φάση κατασκευής.
Ήδη βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο οι κεντρικές κερκίδες του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π. όταν για μια ακόμη φορά βρέθηκε εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θεόδωρος Ιωαννίδης.
Ξενάγηση του Δ.Σ. του Γ.Σ.Π., του ΚΟΑ, των σωματείων και δημοσιογράφων στο εργοτάξιο. Όλοι ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα ήταν έτοιμο το νέο στάδιο του Γ.Σ.Π.

 Επιβλητικό, καλλίγραμμο στέγαστρο

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το στέγαστρο του Γ.Σ.Π. Αποτελεί έργο αναφοράς ως προς τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, τμηχανική πτυχή και την εκτέλεσή του. Το εντυπωσιακό στέγαστρο προσφέρει κάλυψη από τον ήλιο και τη βροχή όχι μόνο στους θεατές στη δυτική κερκίδα, αλλά και σε όσους συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις στη στοά που δημιουργήθηκε μεταξύ της κερκίδας και των εκδοτηρίων εισιτηρίων. Στη στοά υπάρχουν καφετέρια, αίθουσα συνεδριάσεων, καταστήματα, εκθεσιακοί χώροι κ.ά.
Το στέγαστρο του Γ.Σ.Π. χαρακτηρίζεται ως μικρό κατασκευαστικό θαύμα της μηχανικής για τα δεδομένα της Κύπρου. Οι σχεδιαστές του, ο αρ χιτέκτονας Θεοχάρης Δαυίδ του Γραφείου Theo David Architects+ KAL Engineering, καθώς επίσης οι πολιτικοί μηχανικοί Άθως Κυριακού και Λύσανδρος Κυριακού, του ίδιου γραφείου, που εκπόνησαν τον στατικό σχεδιασμό, έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, ούτως ώστε να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του οικοδομήματος σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ανεμοστρόβιλους, χιονόπτωση, χαλαζόπτωση κ.λπ. Ο εξειδικευμένος υπεργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή τού μεταλλικού στεγάστρου ήταν η εταιρεία E.& C. & C.Paraskevaides (steel works) LTD, ενώ ο εργολάβος που κατασκεύασε το Αθλητικό Κέντρο του Γ.Σ.Π. ήταν η εταιρεία A. Panayides Contracting LTD. Η ανέγερση του στεγάστρου διήρκεσε ένα χρόνο. Παραδόθηκε το 1998, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση των εγκαινίων του νέου σταδίου το 1999.
Το σχέδιο του στεγάστρου χρησιμοποιήθηκε στο λογότυπο του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π., καθόσον είναι μοναδικό και αναγνωρίσιμο
Ήδη στα σχέδια φαινόταν εντυπωσιακό. Αλλά από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση του έργου υπάρχει μεγάλη απόσταση. Στην περίπτωση του Γ.Σ.Π. αυτή η απόσταση καλύφθηκε με επιτυχία και τα σχέδια έγιναν πραγματικότητα που εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη. Στη φωτογραφία πάνω, ο πρόεδρος του Γ.Σ.Π. Θεόδωρος Ιωαννίδης δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος από όσα είδε κατά την επίσκεψή του.

 Άνοιξε το νέο κεφάλαιο στην Ιστορία του Γ.Σ.Π.

Τα εγκαίνια του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π. πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 1999. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου με απόφασή του παραχώρησε το γήπεδο ποδοσφαίρου του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π. για χρήση από τρία σωματεία της Λευκωσίας, τον ΑΠΟΕΛ, τον «Ολυμπιακό» και την «Ομόνοια». Το Εθνικό Στάδιο Στίβου, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου 2000 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, παραχωρήθηκε για χρήση από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ).

Έκτοτε στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου του Γ.Σ.Π. καταγράφονται η μια μετά την άλλη αμέτρητες σελίδες της ιστορίας, όχι μόνο του ποδοσφαίρου και του στίβου, αλλά γενικότερα του κυπριακού αθλητισμού και πολιτισμού. Επιδόσεις και διακρίσεις, αλλά και αποτυχίες, νίκες και ήττες, με τα ανάλογα συναισθήματα, χαρές και λύπες. Αναμνήσεις για όσους πρωταγωνίστησαν και για όσους τα έζησαν ως θεατές στις κερκίδες…

Έκτοτε στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου του Γ.Σ.Π. καταγράφονται η μια μετά την άλλη αμέτρητες σελίδες της ιστορία ς, όχι μόνο του ποδοσφαίρου και του στίβου, αλλά γενικότερα του κυπριακού αθλητισμού και πολιτισμού. Επιδόσεις και διακρίσεις, αλλά και αποτυχίες, νίκες και ήττες, με τα ανάλογα συναισθήματα, χαρές και λύπες. Αναμνήσεις για όσους πρωταγωνίστησαν και για όσ ους τα έζησαν ως θεατές στις κερκίδες... Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π.
Ο Γ.Σ.Π. είχε γιορτή και ήταν όλοι εκεί. Εγκαίνια του νέου σταδίου. Στη φωτογραφία πάνω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α ́ κόβουν, ως είθισται, την κορδέλα. Δεξιά είναι ο υπουργός Παιδείας, Ουράνιος Ιωαννίδης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, και ο πρόεδρος του Γ.Σ.Π. Θεόδωρος Ιωαννίδης.
Τιμητική πλακέτα απονέμει στον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, ο πρόεδρος του Γ.Σ.Π. Θεόδωρος Ιωαννίδης, για τη συμβολή του στην ανταλλαγή του παλαιού σταδίου του Γ.Σ.Π. με το τεμάχιο γης, όπου ανεγέρθη το νέο στάδιο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Γ.Σ.Π. ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρη την ομιλία του προέδρου του Γ.Σ.Π. Θεόδωρου Μ. Ιωαννίδη, στην εκδήλωση που αποτελεί σταθμό στην Ιστορία του Συλλόγου, στην τελετή των εγκαινίων του νέου στ αδίου του Γ.Σ.Π., το 1999.

 

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, Μακαριότατε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Η σημερινή μέρα, είναι μέρα γιορτής για τον κυπριακό αθλητισμό και ειδικότερα για τον αθλητισμό της Λευκωσίας. Μετά από πολλές δεκαετίες, η Λευκωσία αποκτά γήπεδο αντάξιοτων προσδοκιών όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό και εκείνων που πιστεύουν ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο συνυφασμένο με την παιδεία κάθε τόπου.

Φαίνεται ότι είναι η μοίρα του Γ.Σ.Π. να πρωτοπορεί στην ανέγερση σύγχρονων σταδίων καινα τα παραδίδει στους Λευκωσιάτες. Το 1902 ητότε διοίκηση του Γ.Σ.Π. αγόρασε, με μετοχές των Ελλήνων κατοίκων της Λευκωσίας, χώρο έξω από τα τείχη της Λευκωσίας για το παλιό στάδιο του Γ.Σ.Π., για το οποίο ο Νικόλαος Καταλάνος στο «Κυπριακό Λεύκωμα» έγραφε το 1914 τα ακόλουθα:

«Γυμναστήριο ευρύτατο και εν τοποθεσία εξαιρέτω επί της προς τα Κυβερνητικά Γραφεία Λεωφόρου και ανέδειξε τούτο το πρώτον εν τη Ανατολή και μόνον του Παναθηναϊκού Σταδίου δεύτερον».

Έναν αιώνα μετά, η σημερινή διοίκηση του Γ.Σ.Π., με τη βοήθεια της Κυβέρνησης, οικονομική και ηθική και την άμεση συμπαράσταση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων, παραδίδει το σημερινό αθλητικό κέντρο του Γ.Σ.Π. Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου, του οποίου τα εγκαίνια θα τελέσουν σε λίγο ο Πρόεδροςτης Δημοκρατίας κ.Γλαύκος Κληρίδης και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, στηναθλούμενη νεολαία της Λευκωσίας, σύμφωνα με τους όρους του καταπιστεύματος που έθεσαν οι μεγάλοι ευεργέτες του Γ.Σ.Π. Ευγενία και Αντώνιος Θεοδότου. Γι’ αυτό το αθλητικόκέντρο είμαι βέβαιος ότι ο σύγχρονος ιστορικός θα έχει τα ίδια αισθήματα που είχε ο Νικόλαος Καταλάνος για το παλαιό στάδιο του Γ.Σ.Π.

Και πάλιν η τοποθεσία του σταδίου είναι εξαίρετη. Εύκολα μπορούν να έρθουν οι φίλαθλοι από όλη την Κύπρο και εδώ καταλήγουν όλοι οι συγκοινωνιακοί κόμβοι. Ο σχεδιασμός του γηπέδου και η αρχιτεκτονική δομή είναι θαυμάσια. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από τρία γήπεδα,το γήπεδο του ποδοσφαίρου, το γήπεδο του στίβου και το βοηθητικό γήπεδο και έχει όλες τις ανέσεις που έχουν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά γήπεδα. Πιστεύουμε απόλυτα ότι το γήπεδο είναι αντάξιο της μεγάλης παράδοσης που έχει στον αθλητισμό η Κύπρος μας.

Το νέο στάδιο του Γ.Σ.Π. μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον προπομπόγια την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων από την Κύπρο. Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες στίβου και ποδοσφαίρου να έχουν και την Κύπρο υπόψη τους όταν αναθέτουν τη διεξαγωγή διαφόρων ευρωπαϊκών εκδηλώσεων.

Σήμερα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του αθλητικού αυτού συγκροτήματος, ας μου επιτραπεί μία πολύσύντομη ιστορική αναδρομή.Το παλαιό γήπεδο του Γ.Σ.Π. είχε πάψει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλητισμού και η προσπάθεια ανταλλαγής του με το Μακάρειο Στάδιο δεν τελεσφορούσε, για λόγους που δεν ενδιαφέρουν σήμερα και οι οποίοι ουσιαστικά έχουν εκλείψει. Το παλαιό Γ.Σ.Π. είχε εγκαταλειφθεί. Ο κλασικός αθλητισμός της Λευκωσίας υφίστατο τις συνέπειες αυτής της εγκατάλειψης και το πρόβλημα παρέμενε άλυτο για δεκαετίες.

Η λύση του προβλήματος εδόθη τελικά κατά τρόπο αποφασιστικό απότον τότε Πρόεδροτης Δημοκρατίας κ.Γιώργο Βασιλείου, στον οποίο ουσιαστικά οφείλεται η ιδέα για την ανταλλαγή του παλαιού γηπέδου του Γ.Σ.Π.με την Κυβέρνηση και η κατασκευή του σημερινού σταδίου. Γι’ αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Τελικά, στις 24 Ιουνίου 1991, υπογράφτηκε η συμφωνία της ανταλλαγής μεταξύ τουΓ.Σ.Π. και της Κυβέρνησης καιάρχισαν οι εργασίες της οικοδόμησης του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π.

Επελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ.Π. η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Επιλέξαμε διαδικασίες που μπορούσαν να χαρακτηριστούν χρονοβόρες, αλλά οι οποίες είναι οι πιο σωστές και οι οποίες κατά τη γνώμη μας δίδουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Τις ίδιες διαδικασίες των ανοικτών διαγωνισμών τηρήσαμε κατά τρόπο νευλαβικό και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανέγερσης του γηπέδου.

Στις 26 Μαρτίου 1997 κατατέθηκε οθεμέλιος λίθος του Αθλητικού Κέντρουαπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η δημιουργία του Ομοσπονδιακού Γηπέδου Στίβου. Σ’ αυτόν τον χώρο,τα έξοδα του οποίου αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού. Αυτή η απόφαση τηςΚυβέρνησης, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έδωσε τη δυνατότητα να περατωθεί αυτό το έργο χωρίς περικοπές και να μπορέσει ο κυπριακός στίβος να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Γιατί ας μην ξεχνούμε ότι ο Γ.Σ.Π. είναι ο μοναδικός γυμναστικός σύλλογος ολόκληρης της επαρχίας Λευκωσίας και καλλιεργεί τον κλασικό αθλητισμό από το 1894 που ιδρύθηκε.

Κύριε Πρόεδρε,

Γι’ αυτή τη συμπαράσταση ευχαριστούμε εσάς προσωπικά, την Κυβέρνησή σας, όπως καιτον Πρόεδρο και το Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Θα ήταν όμως παράλειψή μας να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία από την αρχή μάς συμπαραστάθηκαν, ενέκριναν τη συμφωνία της ανταλλαγής και ανταποκρίθηκαν θετικά σε όλα τα αιτήματά μας.

Τώρα που έχει τελειώσει το Στάδιο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότιη συμφωνία για τη δημιουργία του Ομοσπονδιακού Γηπέδου Στίβου έκαμε ευκολότερη την ανέγερση αυτού του σύγχρονου αθλητικού κέντρου.Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ.Π. με όλα αυτά τα δεδομένα αντιλαμβανόμενοι τις υποχρεώσεις που είχαμε έναντι των Κυπρίων φιλάθλων,προχωρήσαμε ένα βήμα πιο μπροστά.

Με απόφασή μας, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Γ.Σ.Π., δώσαμε τη χρήση του γηπέδου του ποδοσφαίρου στα τρία σωματεία της Λευκωσίας, ΑΠΟΕΛ, «Ολυμπιακό» και «Ομόνοια», και τη χρήση του γηπέδου του στίβου στην ΚΟΕΑΣ.Με αυτόν τον τρόπο, κατάτη γνώμη μας, εφαρμόσαμε και στην πράξη το καταπίστευμα του Γ.Σ.Π. και στην πλειοψηφία τους οι Λευκωσιάτες συμμετέχουν και γίνονται κοινωνικοί σ’αυτό το αθλητικό κέντρο.

Ίσως τα σωματεία της Λευκωσίας ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτή η παραχώρηση. Όταν αρχίσουν να αγωνίζονται σ’ αυτό το γήπεδο, θα αντιληφθούν το μέγεθος της προσφοράς του Γ.Σ.Π. προς αυτούς.

Για να περατωθεί αυτό το έργο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Σ.Π. θυσίασαν χιλιάδες ώρες από τον χρόνο τους, κάποτε σε βάρος των προσωπικών τους ή άλλων υποχρεώσεων, διότι πίστευαν ότι επιτελούσαν έναν μοναδικό σκοπό, που δεν ήταν άλλος από την περάτωση αυτού του αθλητικού συγκροτήματος. Σήμερα αισθάνονται ήσυχοι ότι έχουν φέρει εις πέρας το έργο τους. Ως Πρόεδροςτου Γ.Σ.Π. τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα ευχαριστώ τους αρχιτέκτονες, τους εργολάβους και όλους τους συμβούλουςτου έργου. Η συνεργασία μεταξύ μας ήταν άψογη καιη προσφορά τους μεγάλη.

Κύριε Πρόεδρε, Μακαριότατε, αγαπητοί προσκεκλημένοι, Όλοι πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέρος της παιδείας και του πολιτισμού μας. Η επένδυση σ’ αυτόν τον τομέα πάντοτε αποδίδει. Αυτά που παίρνουμε είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που δίνουμε.Ό,τι και εάν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση, τον ΚΟΑ και τον Γ.Σ.Π. για τη δημιουργία αυτού του σύγχρονου αθλητικού κέντρου, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι νέοι μας θα μας το ανταποδώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο. Η επένδυση που γίνεται σήμερα θα έχει άμεση ανταπόδοση από τη νεολαία του τόπου μας.

Σε τελευταία ανάλυση, και πέραναπό οτιδήποτε άλλο, πέραν από τα μεγάλα λόγια, τις διάφορες συμφωνίες και τις υποχρεώσεις, αυτό το συγκρότημα έχει κατασκευαστεί για τους νέους μας, στους οποίους πιστεύουμε και από τους οποίους αναμένουμε να το διαφυλάξουν και με τις επιδόσειςτους και τη συμπεριφορά τους να μας αποδείξουν ότι χρειάζεται η Κύπρος αυτό το υπέροχο στάδιο. Σας ευχαριστώ.

Θεοδώρος Μ. Ιωαννίδης

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γ.Σ.Π

Η ιστοσελίδα του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια (ΓΣΠ) www.gsp.org.cy χρησιμοποιεί cookies για να λειτουργεί αποτελεσματικά και να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Τα cookies χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ανωνυμοποιημένων στατιστικών σχετικά με την εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο του ΓΣΠ. Επιλέγοντας "Αποδοχή", συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς. Όροι Χρήσης

Skip to content