1894
Ιστορία
ΙΔΡΥΣΗ & ΣΤΟΧΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
  • Ιδρύεται στη Λευκωσία ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.), πρόγονος του οποίου ήταν ο «Κυπριακός Σύλλογος», ως λάτρης και θεράπων του κλασικού αθλητισμού.
  • Ιδρυτές του Συλλόγου είναι τα αδέλφια Θεοφάνης και Αντώνιος Θεοδότου (δικηγόρος ο πρώτος, γιατρός ο δεύτερος) και ο πρώτος εξάδελφός τους, Αριστόδημος Φοινιεύς, επίσης γιατρός. Είχαν μυηθεί στον αθλητισμό από τον περίφημο γυμναστή Ιωάννη Φωκιανό κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Αθήνα.
  • Οι επίδοξοι αθλητές του Γ.Σ.Π. γυμνάζονται στον χώρο μεταξύ της εκκλησίας του Αγίου Σάββα στην παλιά Λευκωσία και του ενετικού τείχους, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο γυμναστήριο του Γ.Σ.Π.
  • Στόχος του Συλλόγου είναι:
    α) η διάδοση της Γυμναστικής, β) η ενίσχυση του αθλητικού πνεύματος και γ) η Ελληνοπρεπής διάπλαση των μελών του και γενικά της Ελληνικής νεότητας της Νήσου με όλα τα μέσα. Αυτά διαλαμβάνει το καταστατικό του, που αποτελεί γνώμονα των δραστηριοτήτων του Γ.Σ.Π. μέχρι σήμερα.
1896
Αγώνες
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ
  • Συμμετέχει στους Α' Παγκυπρίους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό από τον Γυμναστικό Σύλλογο «Ολύμπια», ενόψει των Α' Ολυμπιακών αγώνων στη σύγχρονη εποχή. Έκτοτε παίρνει μέρος δραστήρια σε όλους τους Παγκυπρίους αγώνες μέχρι σήμερα, ενίοτε και ως διοργανωτής και φιλοξενών Σύλλογος.
  • Ο αθλητής του Γ.Σ.Π. Χαράλαμπος Νικολαΐδης με τις επιδόσεις του στους Α' Παγκυπρίους αγώνες επιλέγεται για να πάρει μέρος στους Πανελληνίους αγώνες, που ορίστηκαν ως προκριματικοί για την Α' Ολυμπιάδα στην Αθήνα. 
1897
ΣΕΓΑΣ
ΣΕΓΑΣ & ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

- Ο Σύλλογος καθίσταται ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΑΓΣ, αργότερα ΣΕΓΑΣ) κατά την καταστατική συνέλευση που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

- Μέλη και αθλητές του Γ.Σ.Π., όπως ο Χαράλαμπος Νικολαΐδης, ντύνονται με στρατιωτική στολή και πολεμούν ως εθελοντές στην Κρητική Επανάσταση και ελληνοτουρκικό πόλεμο.

1898
Παγκύπριοι αγώνες
Β' ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Γ.Σ.Π. προκηρύσσει και διοργανώνει τους Β' Παγκυπρίους αγώνες. Πρωτοστάτης ο Χαράλαμπος Νικολαΐδης, γυμναστικός στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Θεωρείται ως ο πρώτος που έθεσε τη Γυμναστική στην Κύπρο πάνω σε επιστημονική βάση.

1900
Ποδόσφαιρο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Με πρωτοβουλία του Χαράλαμπου Νικολαΐδη αρχίζει να καλλιεργείται στη Λευκωσία το νέο άθλημα, το ποδόσφαιρο. Το έφεραν στην Κύπρο οι Βρετανοί αποικιοκράτες, με επίκεντρο την Αγγλική Σχολή.

1902
Αθλήματα
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
  • Με πρωτοβουλία των ιδρυτών του Γ.Σ.Π., αδελφών Θεοδότου, με τη συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου και με μετοχές Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών αγοράζεται γη και κατασκευάζεται γυμναστήριο στην καταπράσινη περιοχή εκτός των ενετικών τειχών.
  • Στο νέο γυμναστήριο, που κρίνεται ως καλλιμάρμαρο, το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, υποδεέστερο μόνο του Παναθηναϊκού σταδίου, διοργανώνονται με μεγαλοπρέπεια οι Ε' Παγκύπριοι αγώνες.
  • Εδώ θα παραμείνει το στάδιο Γ.Σ.Π. μέχρι τη δεκαετία του 1980, φιλοξενώντας κάθε είδους εκδηλώσεις, από αγώνες στίβου μέχρι ποδοσφαιρικούς, πετοσφαιρικούς και καλαθοσφαιρικούς αγώνες, από σχολικές γυμναστικές επιδείξεις μέχρι Ανθεστήρια, από φεστιβάλ και εορτασμούς για τις εθνικές επετείους μέχρι συναυλίες δημοφιλών μουσικοσυνθετών, τραγουδιστών και συγκροτημάτων.
  • Ο Γ.Σ.Π. θα συμβάλει στην ανάπτυξη και των ομαδικών αθλημάτων στην Κύπρο, το ποδόσφαιρο, την πετοσφαίριση και την καλαθόσφαιρα. Δημιουργεί αντίστοιχα γήπεδα στο στάδιό του, που επεκτείνεται και βελτιώνεται συνεχώς με νέες κερκίδες. Συγκροτεί δικές του ομάδες σε αυτά τα αθλήματα και συμμετέχει σε αγώνες με άλλους Γυμναστικούς Συλλόγους.

 

1912 - 1913
Εθελοντές
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Αθλητές και μέλη του Γ.Σ.Π. κατατάσσονται ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους για απελευθέρωση εδαφών και πόλεων της Βορείου Ελλάδας, όπως των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης κ.ά.

1924
Ολυμπιάδα
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • Ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυπριακού αθλητισμού, αλλά και γενικότερα του ελληνικού χώρου ο Γ.Σ.Π. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αθλητές του (ο Ιωάννης Ταλιάνος και ο Κώστας Παντελίδης) συμπεριλαμβάνονται στην εθνική ομάδα της Ελλάδας και παίρνουν μέρος στην Ολυμπιάδα του Παρισιού, με συνοδό τον Δημοσθένη Συμεωνίδη.
  • Θα κρατεί τα σκήπτρα στον κυπριακό στίβο και κατά τα επόμενα χρόνια με την καθοδήγηση του προπονητή  του Γ.Σ.Π., Γεώργιου Σκουταρίδη, παλαιού πρωταθλητή του Συλλόγου.
1928
Προεδρία
ΠΡΟΕΔΡΙΑ Γ.Σ.Π
  • Παραιτείται από την προεδρία του Συλλόγου ο Θεοφάνης Θεοδότου. Τη θέση αυτή κατείχε από το 1894. Ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρος. Στη θέση του προέδρου του Γ.Σ.Π. εκλέγεται ο Γεώργιος Πούλιας, καπνοβιομήχανος και ιδρυτής του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ).
  • Ο Γ.Σ.Π. διεκδικεί με δική του ομάδα το έπαθλο στους αγώνες πετοσφαίρισης, αφού το νέο αυτό άθλημα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Παγκυπρίων αγώνων.
1930
Δονόρας
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • Ο Γυμναστικός Σύλλογος της Λευκωσίας διοργανώνει το Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Δονόρας, προς τιμήν των Κυπρίων αποδήμων στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ. Και φυσικά παρατάσσει στους αγώνες δική του ομάδα, όπως και οι υπόλοιποι Γυμναστικοί Σύλλογοι.
  • Καθ' όλο αυτό το διάστημα στο στάδιο Γ.Σ.Π. διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες στο πλαίσιο των πρωταθλημάτων που προκηρύσσονται από σωματεία που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Κύπρου.
1931
Αποικιοκράτες
ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ
  • Κατά την εξέγερση του κυπριακού λαού εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών εξορίζεται ο επίτιμος πρόεδρος του Γ.Σ.Π., Θεοφάνης Θεοδότου, βουλευτής, μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου. Η κατηγορία που του προσάπτουν οι Βρετανοί είναι ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα Οκτωβριανά, ως  ένας από τους υποκινητές της διαδήλωσης, κατά την οποία κάηκε το κυβερνείο στη Λευκωσία.
  • Ο Σύλλογος αναγκάζεται να λειτουργεί υπό το στυγνό δικτατορικό καθεστώς που επέβαλαν οι Βρετανοί, με απαγορεύσεις, διώξεις, φυλακίσεις κ.λπ., δηλαδή την περίοδο που ονομάστηκε παλμεροκρατία, μέχρι το 1939. Οι αποικιοκράτες διατάσσουν μάλιστα το κλείσιμο του σταδίου Γ.Σ.Π. για ένα διάστημα.
1932
Προεδρία
ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • Για περίπου ένα χρόνο υπηρετεί ως μεταβατικός πρόεδρος του Συλλόγου ο Σόλων Μιχαηλίδης, μετά την παραίτηση του Γεώργιου Πούλια.
  • Στη συνέχεια αναδεικνύεται στη θέση του προέδρου του Γ.Σ.Π. ο Θεμιστοκλής Δέρβης, δήμαρχος Λευκωσίας.
1934
Προεδρία
«Στάδιον Γ.Σ.Π. Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου»
  • Στο στάδιο της Λευκωσίας δίνεται η ονομασία «Στάδιον Γ.Σ.Π. Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου» προς τιμήν του ζεύγους των ευεργετών, που είχαν προβεί σε μεγάλη δωρεά προς τον Σύλλογο.
  • Πραγματοποιούνται συνεχώς βελτιωτικά έργα και επεκτάσεις στο στάδιο, ούτως ώστε να ικανοποιεί τις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις του αθλητισμού.
  • Με την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) το στάδιο Γ.Σ.Π. καθίσταται η έδρα ποδοσφαιρικών ομάδων της Λευκωσίας: της Ένωσης Νέων «Τραστ», του ΑΠΟΕΛ, του «Ολυμπιακού», της Τουρκικής Λέσχης, της τουρκοκυπριακής «Τσιεττίν Καγιά» και της αρμενικής «Άυμα».
  • Στη θέση του προέδρου του Συλλόγου επανέρχεται ο Γεώργιος Πούλιας, διαδεχόμενος τον Θεμιστοκλή Δέρβη. Θα διατηρήσει αυτό το αξίωμα για τα επόμενα 24 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 1958.
1939
Β' Παγκόσμιος πόλεμος
Έκρηξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου

Με την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου οι Βρετανοί αποικιοκράτες χαλαρώνουν τα καταπιεστικά μέτρα, καλώντας τους Κυπρίους να καταταχθούν στο Κυπριακό σύνταγμα υπό τον βρετανικό στρατό. Αρχικά είναι πενιχρή η ανταπόκριση των Κυπρίων, εξαιτίας της στάσης των Βρετανών έναντι του κυπριακού λαού.

1940
Ελληνικός στρατός
Ενίσχυση ελληνικού στρατού
  • Ενώ επεκτείνεται η φωτιά του πολέμου από την Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο, διεξάγονται Παγκύπριοι αγώνες, τους οποίους κερδίζει ο Γ.Σ.Π. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι εν καιρώ πολέμου.
  • Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από τα στρατεύματα του Μουσολίνι, μετά από το «Όχι» στο τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Ιταλός πρέσβης στις 28 Οκτωβρίου.
  • Αθλητές, παράγοντες, μέλη και φίλοι του Γ.Σ.Π. κατατάσσονται ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό και στο Κυπριακό σύνταγμα για να πολεμήσουν εναντίον του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού.
  • Ο Γ.Σ.Π. συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη διενέργεια εθνικών εράνων για ενίσχυση του ελληνικού στρατού και για στήριξη του ελληνικού λαού που δίνει άνιση μάχη με σιδηρόφρακτες στρατιές.
1945
Πρώτη θέση
Στην κορυφή του κυπριακού στίβου

Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου διεξάγονται και πάλι Παγκύπριοι αγώνες. Στην κορυφή του κυπριακού στίβου θα παραμείνει ο Γ.Σ.Π. Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία. Στις τάξεις του έχει τον μονίμως πολυνίκη αθλητή, Λυκούργο Αρχοντίδη.

1947
Πανελλήνιοι αγώνες
Φιλοξενία Πανελληνίων αγώνων
  • Φιλοξενείται στο στάδιο Γ.Σ.Π. μέρος των Πανελληνίων αγώνων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται αγώνας επίδειξης στην καλαθόσφαιρα με τη συμμετοχή αθλητών από την Ελλάδα και την ελληνική παροικία της Αιγύπτου, με σκοπό τη διάδοση του αθλήματος στην Κύπρο.
  • Σημαντικά του στελέχη του Γ.Σ.Π. υπηρετούν από διάφορες θέσεις στη νεοϊδρυθείσα Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κύπρου (ΤΕΣΚ), η οποία θέτει υπό την αιγίδα της τον κυπριακό αθλητισμό.
1948
Διάσπαση
Διάσπαση κυπριακού αθλητισμού
  • Ο κυπριακός αθλητισμός υφίσταται το πλήγμα της διάσπασης και της ολομέτωπης σύγκρουσης, απ' αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Αθλητές και παράγοντες διαγράφονται ή αποχωρούν από υφιστάμενα σωματεία και ιδρύουν άλλα. Η διάσπαση εκδηλώνεται περισσότερο στον χώρο του ποδοσφαίρου.
  • Ο Γ.Σ.Π., όπως και άλλοι Γυμναστικοί Σύλλογοι και σωματεία, διέρχεται ταραχώδη περίοδο, αλλά συνεχίζει τις δραστηριότητές του.
1950
Ένωση
Ενωτικό δημοψήφισμα

Ο Σύλλογος της Λευκωσίας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για το ενωτικό δημοψήφισμα. Στελέχη του κινητοποιούνται για τη συλλογή υπογραφών σε διακήρυξη, με την οποία αξιώνεται η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1953
Ενοποίηση
Ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου

Με την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, το στάδιο του Γ.Σ.Π. καθίσταται η ποδοσφαιρική έδρα και των θεωρούμενων ως αριστερών σωματείων της Λευκωσίας, της «Ομόνοιας» και του «Ορφέα». Φυσικά εξακολουθεί να αποτελεί την έδρα για τον ΑΠΟΕΛ και τον «Ολυμπιακό».

1955
ΕΟΚΑ
Απελευθερωτικός αγώνας
  • Αρχίζει απελευθερωτικός αγώνας με τη διενέργεια εκρήξεων τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου από μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ).
  • Ο Σύλλογος θα επιδοθεί με πίστη και αφοσίωση στον αγώνα του κυπριακού λαού για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, για διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
  • Καθίσταται φυτώριο αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Πολλοί αθλητές, μέλη και φίλοι του Γ.Σ.Π. αψηφούν το ρίσκο για τη ζωή τους και δραστηριοποιούνται στην οργάνωση. Πολλοί εντάσσονται σε ανταρτικές ομάδες, άλλοι συλλαμβάνονται, διώκονται, βασανίζονται, κλείνονται στις Φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1956
Αναστολή
Αναστολή αγώνων και δολοφονίες
  • Αναστέλλεται η πραγματοποίηση Παγκυπρίων αγώνων, λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των διαταγμάτων κατ' οίκον περιορισμού που επιβάλλουν οι Βρετανοί αποικιοκράτες.
  • Οδηγείται στην αγχόνη ο αθλητής του Γ.Σ.Π. Μιχαλάκης Καραολής, για τη δράση του στο εκτελεστικό απόσπασμα της ΕΟΚΑ. Ο απαγχονισμός του ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.
  • Δολοφονείται από μέλη των βρετανικών σωμάτων ασφαλείας ο Νίκος Θεοφάνους, μέλος της φιλαρμονικής του Γ.Σ.Π., την ώρα που μεταφέρεται ως κρατούμενος από την Κερύνεια στη Λευκωσία. Η κατηγορία εναντίον του αφορά την κατοχή οπλισμού. Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι αποπειράθηκε να δραπετεύσει...
1957
Λουκέτο
Αναστολή και λουκέτο σταδίου
  • Ούτε αυτή τη χρονιά πραγματοποιούνται Παγκύπριοι αγώνες, αφού δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
  • Με ειδικό διάταγμα οι Βρετανοί αποικιοκράτες βάζουν λουκέτο στο στάδιο του Γ.Σ.Π. και απαγορεύουν την πραγματοποίηση κάθε είδους εκδήλωσης σε αυτό.
1958
Προεδρία
Θάνατος προέδρου Γεώργιου Πούλια
  • Σκοτώνεται από έκρηξη την ώρα που κατασκευάζει αυτοσχέδιες βόμβες στο κρησφύγετό του στο χωριό Άγιος Ιωάννης Μαλούντας ο Παντελής Κατελάρης, μέλος της ΕΟΚΑ και αθλητής του Γ.Σ.Π.
  • Φεύγει από τη ζωή ο πρόεδρος του Γ.Σ.Π. Γεώργιος Πούλιας, μετά από 24 χρόνια στο πηδάλιο του Συλλόγου. Τον διαδέχεται ο Θεμιστοκλής Δέρβης, δήμαρχος Λευκωσίας.
1959
Ελευθερία
Αθλητικοί αγώνες «Τα Ελευθέρια»
  • Υπογράφονται οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της και αναπνέει αέρα ελευθερίας μετά από αιώνες δουλείας και ξένης κατοχής.
  • Διοργανώνονται πανηγυρικά στο στάδιο του Γ.Σ.Π. οι αθλητικοί αγώνες «Τα Ελευθέρια», που είναι αφιερωμένοι σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.
1960
Άνοδος
Η προόδος του κυπριακού αθλητισμού
  • Ανακηρύσσεται ως ανεξάρτητο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία. Το στάδιο του Γ.Σ.Π. καθίσταται και έδρα της Μεικτής ή Εθνικής Κύπρου. Ο Σύλλογος κάνει άλματα προόδου, όπως και γενικότερα ο κυπριακός αθλητισμός. Πλέον τίθεται επιτακτικά το θέμα για την ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου.
  • Μετά από δύο χρόνια στην προεδρία του Γ.Σ.Π. ο δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Δέρβης παραδίδει το αξίωμα στον γυμναστή και πρώην αθλητή του Συλλόγου με πολλές περγαμηνές, Διαγόρα Νικολαΐδη.
1963 - 1964
Απειλή
Απειλή Τουρκίας
  • Ξεσπούν διακοινοτικές ταραχές, η τουρκοκυπριακή ηγεσία προβαίνει σε αποσχιστικές ενέργειες και η Τουρκία απειλεί με εισβολή στην Κύπρο.
  • Αθλητές, παράγοντες, μέλη και φίλοι του Γ.Σ.Π. κατατάσσονται ως εθελοντές αρχικά σε ένοπλες ομάδες, ενώ στη συνέχεια υπηρετούν στη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά, την προάσπιση της Κύπρου.
1968
Αλλαγή προέδρου
Θάνατος προέδρου
  • Στο στάδιο του Γ.Σ.Π. ενώ τελούνται Επαρχιακοί αγώνες στίβου, ανακοινώνεται η θλιβερή είδηση του θανάτου του προέδρου του Συλλόγου, Διαγόρα Νικολαΐδη.
  • Νέος πρόεδρος του Γ.ΣΠ. εκλέγεται ο γιατρός Φρίξος Μιχαηλίδης.
1969
Διαδοχή
Διαδοχή προεδρίας

Εκ νέου διαδοχή στην προεδρία του Γ.Σ.Π., μετά από τον αδόκητο θάνατο του Φρίξου Μιχαηλίδη. Τον διαδέχεται ο δικαστής Τάσος Χρ. Χατζηαναστασίου. Αυτός θα κρατήσει στα χέρια του τα ηνία του Συλλόγου σε χαλεπές εποχές διχασμού και αιματοχυσίας με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, αρχικά του Εθνικού Μετώπου και στη συνέχεια της ΕΟΚΑ Β'.

1974
«Αττίλας»
ΕΟΚΑ Β και σχέδιο «Αττίλας»
  • Διενεργείται το ολέθριο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
  • Η Τουρκία επωφελείται της ευκαιρίας για την πραγματοποίηση εισβολής, την οποία επιδίωκε και προγραμμάτιζε για πολλά χρόνια.
  • Αθλητές, μέλη και στελέχη του Γ.Σ.Π., κληρωτοί και έφεδροι, απλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, πολεμούν με αυτοθυσία για την απόκρουση του βάρβαρου εισβολέα, παρά την προδοσία από τη χουντική ηγεσία του στρατεύματος.
  • Το στάδιο Γ.Σ.Π. αποτελεί χώρο κατάταξης εφέδρων, που επιβιβάζονται σε καμιόνια και αποστέλλονται στο μέτωπο.
  • Με βάση το σχέδιο «Αττίλας» τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούν στην κατάληψη  του 37% των εδαφών της Κύπρου. Σκορπούν τον θάνατο και τον πόνο, βιάζοντας ανυπεράσπιστες γυναίκες, ξεσπιτώνοντας χιλιάδες κατοίκους από τα χωριά και τις πόλεις τους.
1975
«Ρωμιοσύνη»
«Ρωμιοσύνη»
  • Βάλσαμο στις πληγές που προκάλεσαν το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή αποτελεί η εμβληματική συναυλία του μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη στο στάδιο Γ.Σ.Π. Χιλιάδες κόσμος στις κερκίδες και στο γήπεδο τραγουδούν τη «Ρωμιοσύνη».
  • Νέος πρόεδρος του Συλλόγου εκλέγεται ο γιατρός Γλαύκος Μιχαηλίδης.
1978
Μαρασμός σταδίου
Λειτουργία Μακάρειου Αθλητικού Κέντρου
  • Το στάδιο Γ.Σ.Π. οδηγείται σε πλήρη μαρασμό με την ανέγερση και λειτουργία του Μακάρειου Αθλητικού Κέντρου στη Μακεδονίτισσα. Εδώ μεταφέρεται η έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων των μεγάλων σωματείων της Λευκωσίας, καθώς επίσης της Εθνικής Κύπρου. Εδώ θα διεξάγονται και οι αγώνες στίβου.
  • Ο Σύλλογος διάγει περίοδο ισχνών αγελάδων, αφού στο πάλαι ποτέ ένδοξο στάδιό του πραγματοποιούνται μόνο ποδοσφαιρικοί αγώνες μικρών σωματείων, διοργανώνονται η εκκίνηση και ο τερματισμός για το Ράλλυ Κύπρος κ.λπ.
1980
Νέα προεδρία
Προεδρία Κώστα Βαφεάδη

Στη θέση του προέδρου του Γ.Σ.Π. αναδεικνύεται ο αρχιτέκτονας Κώστας Βαφεάδης. Θα παραμείνει στην προεδρία για την επόμενη δεκαετία. Επί θητείας του θα προωθεί η ιδέα για την κατασκευή νέου σταδίου Γ.Σ.Π.

1983
ΚΟΕΑΣ
ΚΟΕΑΣ

Ο κυπριακός στίβος ανεξαρτητοποιείται από τον ΣΕΓΑΣ και τίθεται υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Κύπρου (ΚΟΕΑΣ), στην οποία εντάσσεται και ο Γ.Σ.Π. Στελέχη, πρώην αθλητές και προπονητές του Συλλόγου υπηρετούν στην ΚΟΕΑΣ από σημαντικές διοικητικές και άλλες θέσεις (όπως ο Ντίνος Μιχαηλίδης, μετέπειτα πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Αντώνης Δράκος, για πολλά χρόνια πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, ο Αντώνης Γεωργαλλίδης, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας κ.ά.).

1990
Προεδρία
Προεδρία Θεόδωρου Μ. Ιωαννίδη

Ο Σύλλογος αποκτά νέο πρόεδρο στο πρόσωπο του δικηγόρου Θεόδωρου Μ. Ιωαννίδη, με τον οποίο θα βαδίσει στη νέα εποχή, για τα επόμενα 30 συναπτά έτη. Επί θητείας του θα προωθηθεί η υλοποίηση της ιδέας για την κατασκευή σύγχρονου σταδίου, αντάξιου της ιστορίας του Γ.Σ.Π.

1991
Ανταλλαγή σταδίου
Ανταλλαγή του παλιού σταδίου

Υπογράφεται συμφωνία με την κυβέρνηση του προέδρου Γιώργου Βασιλείου για την ανταλλαγή του παλιού σταδίου Γ.Σ.Π. στη Λευκωσία με κρατική γη στον Στρόβολο. Χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν πολύπλοκα νομικά θέματα.

1992
Νέο στάδιο
Ανέγερση νέου σταδίου Γ.Σ.Π.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος και προκηρύσσεται διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου σταδίου Γ.Σ.Π.

1993
Επιλογή σχεδίου
Επιλογή αρχιτεκτονικού σχεδίου

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αφού ομόφωνα επιλέγηκαν τα σχέδια του γραφείου Theo David Architects + KAL Engineering.

1994
100 χρόνια
Τελετή 100 χρόνων

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Γ.Σ.Π. πραγματοποιείται λαμπρή τελετή και τιμούνται αθλητές και παράγοντες για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον Σύλλογο.

1997
Τελετή
Τελετή αθλητικού κέντρου

Κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος για το Αθλητικό Κέντρο Γ.Σ.Π. από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε σεμνή και λιτή τελετή, μετά από αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α'.

1999
Εγκαίνια
Εγκαίνια & αναγνώριση της ΟΥΕΦΑ / ΦΙΦΑ
  • Ολοκληρώνονται οι κατασκευαστικές εργασίες, τις οποίες επέβλεπαν και παρακολουθούσαν συνεχώς μαζί με τον αρχιτέκτονα Θεοχάρη Δαβίδ, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Γ.Σ.Π., Θεόδωρος Μ. Ιωαννίδης και Γιώργος Π. Μιτσίδης αντίστοιχα.
  • Πραγματοποιείται η τελετή των εγκαινίων του υπερσύγχρονου Αθλητικού Κέντρου Γ.Σ.Π. με το εντυπωσιακό και εμβληματικό σκέπαστρο των κερκίδων. Τα εγκαίνια τελεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και τον καθιερωμένο αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α'. Παρόντες επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τον Αθλητισμό της Ελλάδας, Γιώργος Φλωρίδης, καθώς επίσης ο υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού της Κύπρου, Ουράνιος Ιωαννίδης, πρώην αθλητής και μέλος του Γ.Σ.Π.
  • Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιείται και φιλικό «ντέρμπι αιωνίων», μεταξύ των ομάδων της «Ομόνοιας» και του ΑΠΟΕΛ.
  • Το νέο στάδιο του Γ.Σ.Π. θα αποτελέσει στη συνέχεια την έδρα των μεγάλων σωματείων της Λευκωσίας, του ΑΠΟΕΛ και της «Ομόνοιας», για μερικά χρόνια και του «Ολυμπιακού» Λευκωσίας, καθώς επίσης της Εθνικής Κύπρου.
  • Με την αναγνώριση εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ ότι τηρούνται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές, στο στάδιο του Γ.Σ.Π. θα διεξάγονται αγώνες για διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για το Τσιάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα ξένες ομάδες επιλέγουν το στάδιο Γ.Σ.Π. για τις διεθνείς τους υποχρεώσεις.
  • Το στάδιο Γ.Σ.Π. μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 22.709 καθήμενους θεατές. Διαθέτει επίσης περί τα 30 ιδιωτικά θεωρεία με όλες τις ανέσεις. Γενικός διευθυντής του Γ.Σ.Π. θα διοριστεί ο Φοίβος Κωνσταντινίδης.
2000
Στάδιο
Εξοπλισμός σταδίου
  • Νέα τελετή εγκαινίων στο Αθλητικό Κέντρο Γ.Σ.Π. Αυτή τη φορά για το Εθνικό Στάδιο Στίβου, όπως καθορίστηκε με απόφαση της ΚΟΕΑΣ. Εδώ θα διεξάγονται Παγκύπριοι αγώνες και θα φιλοξενούνται διεθνείς διοργανώσεις στίβου, όπως οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου Μπρούνο Ζάουλι, οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) κ.λπ.
  • Το Αθλητικό Κέντρο Γ.Σ.Π θα συμπληρωθεί με Αθλητικές Εστίες. Διαθέτει τα πάντα: Ιατρικό Κέντρο με όλο τον εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, Κέντρο Βαρών, Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσα για τα ΜΜΕ κ.λπ.
2001
Βραβείο
Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής

Στον Γ.Σ.Π. απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, στην κατηγορία Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο, ως ιδιοκτήτη του Αθλητικού Κέντρου Γ.Σ.Π.

2003
Οφέλη
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου

Ψηφίζεται πρόνοια στο καταστατικό του Γ.Σ.Π. με βάση την οποία τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου που συνέβαλαν με καθοριστικό τρόπο στην ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου, αμέσως μετά από την αποχώρησή τους από το διοικητικό συμβούλιο. θα ανακηρύσσονται ισόβια μέλη του και θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου και μόνιμης θέσης στο θεωρείο του Συλλόγου στο στάδιο. Τα μέλη αυτά είναι: Θεόδωρος Μ. Ιωαννίδης, πρόεδρος, Λυκούργος Αρχοντίδης, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, Άδωνης Θεοχαρίδης, Φρίξος Κλεάνθους, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, Κώστας Χ. Κωνσταντινίδης, Κώστας Ματσουκάρης, Γεώργιος Π. Μιτσίδης, Γεώργιος Γ. Μιτσίδης, Κώστας Σχίζας, Κώστας Τσιάππας, Ιάκωβος Φιλίππου, Ανδρέας Φωτιάδης, Κύκκος Φωτιάδης και Αριστόδημος Χατζηπαναγιώτου.

2019
125 χρόνια
Επετειακό λεύκωμα 125 χρόνων

Ο Γ.Σ.Π. διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για να τιμήσει την επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυσή του. Σε αυτό το πλαίσιο εκδίδεται βαρύτιμο επετειακό λεύκωμα και ανακοινώνεται από τον πρόεδρο του Γ.Σ.Π. Θεόδωρο Μ. Ιωαννίδη η απόφαση του δ.σ. για τη δημιουργία Μουσείου Γ.Σ.Π. Πρόεδρος της αρμόδιας ad hoc Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, Γιώργος Π. Μιτσίδης.

2020
Μουσείο
Μουσείο Γ.Σ.Π

Διεξάγονται εντατικά προεργασίες, με τη συγκέντρωση υλικών και την εκπόνηση των σχεδίων, για τη σύσταση του Μουσείου Γ.Σ.Π.

Η ιστοσελίδα του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια (ΓΣΠ) www.gsp.org.cy χρησιμοποιεί cookies για να λειτουργεί αποτελεσματικά και να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Τα cookies χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ανωνυμοποιημένων στατιστικών σχετικά με την εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο του ΓΣΠ. Επιλέγοντας "Αποδοχή", συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς. Όροι Χρήσης